Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Satellitbilder visar allt större massgravar

Nya satellitbilder från krigets Ukraina berättar en grym historia. I närheten av det sargade Mariupol täcker tusentals nygrävda gravar ett stort fält.
Ukraina • Publicerad 7 november 2022
Arkivbild på två nygrävda gravar i Mariupol i april.Foto: Alexei Alexandrov/AP/TT

Tusentals gravar har grävts sedan Ryssland invaderade Ukraina. En analys av satellitbilder som tagits av företaget Maxar på uppdrag av BBC visar att massgravarna stadigt vuxit i omfång sedan krigets inledning.

Området som analyserats – nordväst om Mariupol – består av tre stora ytor med gravar som enligt ukrainska tjänstemän och vittnen rymmer tusentals kroppar. Bara vid en av de tre platserna, Staryj Krym, har fler än 1 500 gravar tillkommit sedan de senast analyserade bilderna i juni.

Stad i ruiner

Annons

Mariupol ligger nära den ryska gränsen och var ett av Rysslands första strategiska mål vid invasionen. Från krigets start den 24 februari bombades staden nästintill oupphörligt från luften och attackerades parallellt av ryska markstyrkor.

När Mariupol i maj till slut föll i ryssarnas händer hade tusentals civila dött och stora delar av staden låg i ruiner.

Enligt satellitbildsanalysen har över 4 600 gravar grävts vid Staryj Krym sedan den 24 februari. Det är dock oklart hur många som faktiskt begravts på platsen.

Kroppar låg utomhus

Ögonvittnen i Mariupol säger till BBC att de har sett hur ryska myndigheter lyft lik från raserade bostäder och kört iväg dem för att begravas. Andra berättar hur de i jakt på sina nära och kära besökt bårhus i staden där oidentifierade kroppar låg på hög utomhus utan nedkylning.

– Människor ska veta sanningen om dessa ohyggligheter så att det aldrig sker igen, säger en kvinna vid namn Tatyana till BBC.

Enligt Ukrainas regering har minst 25 000 människor fått sätta livet till under striderna i Mariupol. Mellan 5 000 och 7 000 av dem tros ha dött i bråten under sina sönderbombade hem.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons