Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sänkt straff för våldtäkter i RFSL:s lokaler

Svea hovrätt sänker straffet för den 56-årige man som tidigare dömts till fyra års fängelse för flera våldtäkter i RFSL:s lokaler i Stockholm. Han frias också från två av åtalspunkterna om våldtäkt.
Brott • Publicerad 16 juli 2021
Övergreppen ska ha ägt rum på mannens kontor i RFSL:s lokaler i Stockholm. Arkivbild.
Övergreppen ska ha ägt rum på mannens kontor i RFSL:s lokaler i Stockholm. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I april dömde tingsrätten mannen för fem fall av våldtäkt och två fall av sexuella ofredanden mot fyra män. Mannen förnekade brott och överklagade till hovrätten, som nu friar honom från två av våldtäkterna och i stället dömer honom till fängelse i tre år och fyra månader.

Mannen arbetade som migrationskonsult på RFSL och brotten ska ha skett på hans kontor mellan oktober 2018 och oktober 2019. Offren var män under 30 år.

Ingen särskilt utsatt situation

Annons

Alla de utsatta männen hade vänt sig till 56-åringen i hans yrkesroll för att få hjälp i sina asylprocesser. Männen har enligt tingsrätten antingen varit asylsökande, papperslösa, väntat på verkställighet eller arbetat under tillfälligt arbetstillstånd.

Svea hovrätt delar tingsrättens bedömning om att situationen för de asylsökande männen har varit svår och att de varit rädda för att inte få den hjälp de var i behov av. Hovrätten anser dock inte att de har befunnit sig i en särskilt utsatt situation i den mening som avses i våldtäktsbestämmelsen.

Inte frivilligt

Rätten konstaterar samtidigt att utredningen visar att de asylsökande männen i flera fall inte deltagit frivilligt i de sexuella handlingarna och att den dömde 56-åringen har förstått detta, då männen inte visat några tecken på samtycke i ord eller handling.

"Även om vi har kommit fram till att situationen för de asylsökande männen inte når upp till kravet på en särskilt utsatt situation har den RFSL-anställde på ett förslaget och hänsynslöst sätt utnyttjat den svåra situation männen befunnit sig i", säger Christina Brobacke, hovrättsråd och ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons