Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sänkt jobbskatt för pensionärer

Regeringen sänker skatten för pensionärer genom ett förstärkt jobbskatteavdrag för äldre från och med nästa år för 770 miljoner kronor per år.
Totalt lägger regeringen reformer för 40,4 miljarder kronor för nästa år.
Politik • Publicerad 8 november 2022
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Moderaterna lovade i valrörelsen jobbskatteavdrag och sänkt skatt på pensioner för 30 miljarder. Det löftet verkar inte infrias redan 2023, bortsett från att äldre får ett förstärkt jobbskatteavdrag.

Som väntat finns inte heller sänkt skatt på sparande på så kallade ISK-konton med.

Annons

Regeringen föreslår 6 miljarder kronor i ökade statsbidrag till kommunerna. Sveriges Kommuner och Regioner har sagt att behovet för att täcka upp för stigande priser ligger på 10 miljarder kronor.

Förstärkt yrkesvux

En annan nyhet är förstärkt yrkesvux och fler praktikplatser, vilket kostar statskassan 450 miljoner kronor.

Regeringen vill dra ned på kvotflyktingar nästa år och räknar med en besparing på 390 miljoner kronor.

"En utmanande tid ligger framför oss. Sverige bedöms vara i en lågkonjunktur 2023 samtidigt som inflationen pressar hushåll och företag, säger finansminister Elisabeth Svantesson i pressmeddelandet.

Den enskilt största satsningen är sänkningen av energiskatten på bensin och diesel. Det kostar statskassan 6,7 miljarder nästa år.

Högre a-kassa

Men effekten vid pump blir begränsad eftersom det mesta av den skattesänkning som görs äts upp av den höga inflationen. Det innebär att bensinpriset bara blir 14 öre lägre per liter och att dieselpriset sänks med 41 öre litern, vid pump.

Den näst största posten är 6 miljarder i statsbidrag till kommuner och regioner, den tredje största är förslaget att behålla de högre nivåer i a-kassan som har gällt under pandemin. Det ger en utgift på 5,8 miljarder.

I budgeten föreslås ett riktat stöd till elintensiva företag på 2,4 miljarder. Men de pengarna ska komma från de flaskhalsavgifter som samlats hos Svenska kraftnät, de belastar inte budgeten.

Förslagen som berör folks plånböcker är tillfälligt sänkt skatt på bensin och diesel, tillfälligt tilläggsbidrag för barnfamiljer med bostadsbidrag, förstärkt jobbskatteavdrag för äldre och bibehållen a–kassenivå. De flesta har aviserats tidigare. En stor besparing för staten är den avskaffade klimatbonusen som ger statskassan 2,99 miljarder.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons