Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Samtal om fred men fortsatt oro i Afghanistan

Afghanistans regering och talibanerna är överens om att inbördeskrig inte är den rätta vägen att gå för landet. Samtidigt fortsätter de intensiva striderna i provinsen Bagdhis mellan regeringsstyrkor och talibaner.
Afghanistan • Publicerad 8 juli 2021
Afghanska säkerhetsstyrkor pausar vid en väg i norra Afghanistan. Arkivbild
Afghanska säkerhetsstyrkor pausar vid en väg i norra Afghanistan. ArkivbildFoto: Nazim Qasmy/AP/TT

En delegation för den afghanska regeringen och representanter för talibanerna är överens om att arbeta för "en fredlig och politisk lösning" för landet efter två dagars förhandlingar i Irans huvudstad Teheran, rapporterar nyhetsbyrån Efe.

I ett gemensamt uttalande säger de att de är överens om att krig "inte är den slutliga lösningen för problemen" i Afghanistan. Parterna beslöt att träffas igen för att bland annat skissa på en övergång från "krig till permanent fred och ett islamskt system som alla är överens om".

Hårda strider

Annons

Parallellt med förhandlingarna rasar intensiva strider mellan talibaner och regeringsstyrkor i staden Qala-i-Naw i provinsen Badghis i nordvästra delarna av landet.

– Talibanerna har återupptagit sina attacker från flera olika håll med både handeldvapen och kraftigare vapen, säger Badghis guvernör.

Enligt uppgifter till AFP har många av de 75 000 invånarna i staden flytt till närliggande distrikt eller provinsen Herat.

Risk för kollaps

Med tillbakadragandet av de amerikanska trupperna har talibanerna satt in en intensiv offensiv för att erövra nya territorier, särskilt i norra delen av landet, och många befarar att de afghanska styrkorna kommer att kollapsa utan amerikanskt luftunderstöd.

Den afghanske presidenten Ashraf Ghani sade på torsdagen att landet står inför en svår övergång när de amerikanska styrkorna lämnar landet helt, men hävdar att regeringsstyrkorna har kapacitet att bekämpa talibanerna.

– Vad vi bevittnar är en av de mest komplicerade skedena av övergång i världen, sade han vid ett tal i huvudstaden Kabul.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons