Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Samhall städar för billigt – inget ingripande

Statliga Samhall städar under marknadspris i ett antal livsmedelsbutiker, enligt Konkurrensverket.
Men med de begränsningar som finns i regelverket är det inte ändamålsenligt att ingripa, anser verket.
Samhälle • Publicerad 2 juli 2023
Samhall städar för underpris i livsmedelsbutiker, enligt Konkurrensverket. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson / TT

De preliminära resultaten från en utredning som Konkurrensverket gjort, efter återkommande klagomål, indikerar att Samhalls prissättning i snitt tydligt understiger gällande marknadspris.

Utredningen som inleddes i oktober 2021 gäller Samhalls ramavtal om städning med tre rikstäckande livsmedelskedjor, totalt cirka 2 000 butiker.

Inte lönt ingripa

Annons

Verket har också granskat Samhalls fakturering för 18 enskilda butiker. I minst 16 fanns indikationer på tydlig underprissättning, skriver Konkurrensverket i ett pressmeddelande.

Men som reglerna för offentlig säljverksamhet är utformade är det inte lönt att ingripa, anser verket. Samhall har även meddelat att man kommer att vidta åtgärder för att förebygga en framtida underprissättning av städtjänster.

Konkurrensverket avslutar därför ärendet.

"Det är nu av största vikt att Samhall vidtar kraftfulla åtgärder för att motverka en prissättning som begränsar konkurrensen", säger generaldirektör Rikard Jermsten.

Finns frågetecken

Samhall tillsätter en extern granskning efter att först ha genomfört en intern granskning, enligt ett pressmeddelande. Bolaget har sedan i vintras låtit en arbetsgrupp gå igenom samtliga avtal.

"Samhall har över 6 000 kundavtal med en mängd underavtal vilket gör att det här är ett omfattande arbete som kommer att ta tid. Efter att ha påbörjat den interna granskningen kan det konstateras att det finns frågetecken när det gäller vissa avtal och rutiner", skriver Samhall i pressmeddelandet.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om varför den interna granskningen gjordes.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons