Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sådant du inte vill veta om din klädkonsumtion

Ett nytt plagg i veckan - det är svenskens snittkonsumtion av kläder. År 2000 konsumerade vi 10.5 kilo textilier per person och år. År 2018 hade konsumtionen ökat till 14 kilo.
Publicerad 28 juni 2019 • Uppdaterad 29 augusti 2019
14 kilo. Så mycket kläder konsumerar genomsnittssvensken på ett år.
14 kilo. Så mycket kläder konsumerar genomsnittssvensken på ett år.Foto: Martina Holmberg / TT

Enligt en svensk undersökning från 2011 används ett plagg i två år innan det slängs. En färsk brittisk studie visade att omloppstiden för ett plagg bara var ett år

Av de textilier vi köper varje år hamnar cirka hälften i avfallspåsen, men hälften av det som slängs är fortfarande användbart.

Annons

Klädernas största klimatpåverkan sker vid framtagningen av fibrer och tillverkningen. Den enskilt största åtgärden för att minska klädernas klimatpåverkan är alltså att minska konsumtionen. Genom att fördubbla tiden innan vi ersätter ett plagg kan klädernas klimatpåverkan minskas till nästan hälften jämfört med idag.

En hållbar användning av textilier handlar inte bara om klimatpåverkan. Miljöutmaningen är minst lika stor och handlar om en enorm användningen av vatten och utsläpp av kemikalier i produktionen. Till ett kilo bomull går det åt elva tusen liter vatten och sex-sju kilo kemikalier vilket i sig innebär en stor klimatpåverkan.

Källa: Naturvårdsverkets projekt Hållbar konsumtion av textilier

Lena KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons