Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sabuni efter avhoppet: "Känner vemod"

Den tidigare L-ledaren Nyamko Sabuni känner "vemod" över att behöva lämna partiledarskapet, men säger i en intervju med TV4 Nyhetsmorgon att det var rätt beslut.
Politik • Publicerad 12 april 2022
Nyamko Sabuni meddelade förra veckan att hon avgår som partiledare för Liberalerna. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är den tidigare L-ledarens första intervju sedan hon på en hastigt sammankallad pressträff i fredags meddelade att hon lämnar partiledarskapet och att vice ordförande Johan Pehrson tar över.

Hon medger nu att det är två saker hon inte lyckats med som partiledare: Att ena partiet och att vända de låga opinionssiffrorna.

Annons

– Därför fattade jag ett beslut att lämna över stafettpinnen till Johan Pehrson. Jag kan, några dagar senare, se att det var rätt beslut. Jag ser en enorm uppslutning bakom Johan Pehrson och det är denna uppslutning som partiet behöver.

– Jag är övertygad om att vi kommer att göra en bra valrörelse, och jag är övertygad om att vi kommer göra ett bra valresultat.

Beslutet att avgå var helt och hållet hennes eget, säger hon.

– Jag är medveten om eller anar att det funnits en och annan som önskat min avgång, men det har inte funnits några avgångskrav. Jag har känt ett starkt stöd i partiet och det är jag tacksam för.

Hon säger att hon känner "vemod" över att lämna sin post.

– Jag hade sett fram emot att leda mitt parti i valrörelsen. Jag kände stark uppslutning, men inte från hela partiet.

Hon säger att hon även i framtiden kommer att "hjälpa och bistå" partiet så som de behöver henne.

– Jag lämnar inte politiken och partiet, jag lämnar bara partiledarskapet, säger Sabuni.

Fakta: Nyamko Sabuni

Nyamko Sabuni föddes 1969 i Burundi av politiska flyktingar i exil från Kongo (Kinshasa) och kom till Sverige 1981. Hon har studerat juridik vid Uppsala universitet. Hon var riksdagsledamot 2002–2006.

Hon satt i Alliansregeringen 2007–2013, bland annat som integrations- och jämställdhetsminister och har profilerat sig i dessa frågor.

Hon valdes till Liberalernas partiledare i juni 2019, då hon efterträdde Jan Björklund.

Den 8 april 2022 lämnade hon partiledarposten.

Källa: NE med flera

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons