Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så tappar bladlössen kornet på korn

Vetenskap • Publicerad 7 september 2021
Korn på ett fält i Uppland. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

När olika sorters korn får växa tillsammans får de ett starkare skydd mot bladlöss och andra insekter. Det har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kommit fram till, och nu hoppas de kunna hjälpa odlarna, rapporterar Vetenskapsradion.

– Vi tror ofta att växterna bara konkurrerar, men de blir bättre på att anpassa sig till sin omgivning när de samarbetar med sin granne. Det här samarbetet ger mycket mindre bladlössangrepp, säger Velemir Ninkovic, som deltar i forskningsprojektet, till radion.

Annons

Anledningen till de färre angreppen är att kornväxterna börjar utsöndra en annorlunda doft när de växer tillsammans, och då blir mindre aptitliga för bladlössen.

Forskarna vill nu se om det finns andra fördelar med att olika sorters korn växer tillsammans.

– Om vi kan bevisa att kornväxterna växer bättre och blir mer tålkraftiga när de växer ihop är det självklart bra för odlarna, säger forskaren Jannicke Gallinger.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons