Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så påverkas du av varubristen

Vete, stål och trävaror. Dagligen kommer rapporter om varubrister i världen som förvärrats av kriget.
Här är de varor som det är störst brist på.
Ekonomi • Publicerad 9 april 2022
Förpackningsmaterial – mycket tillverkas i Ryssland, och stoppas nu. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
EU vill stoppa import av ryskt kol. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Vladimir Putin och Oleg Deripaska. Arkivbild.Foto: Mikhail Klimentyev
750-kilossäckar med konstgödsel – en alltmer sällsynt syn. Dyrt, och absolut inte tillräckligt för lantbrukarnas behov. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Vetet stiger kraftigt i pris, och i många länder hotar matbrist. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Allt dyrare drivmedel för bland annat jordbruksmaskiner. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Dyrare virke. Arkivbild.Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Vete

Både Ryssland och Ukraina är stora producenter av spannmål, konstaterar Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken. Ukraina är en stor veteproducent.

Annons

– Ukraina är en stor exportör, och det är klart, om exporten nu stängs av därifrån så blir det brist, säger han.

Spannmålspriserna skjuter i höjden, och gör mat där spannmål ingår allt dyrare.

Nu varnas det från flera hjälporganisationer för matbrist i länder i bland annat Afrika och Mellanöstern. Ukrainakriget orsakar dubbla smällar. Dels för att Ukraina stod för upp till en tredjedel av många västafrikanska länders veteimport, dels för att kriget gör att flera länder har skurit ner sitt bistånd.

.

Drivmedel

Rysk olja har stått för en cirka en tredjedel av Europas oljeimport, men nu vill EU att den delen ska minskas snabbt. Priserna på drivmedel har stigit rejält. Jämfört med för ett år sedan ligger ett fat Brentolja drygt 62 procent upp och kostar nu drygt 102 dollar fatet.

– Det tycks inte ha blivit en så alarmistiskt situation som man befarade när det gäller drivmedel. Rysk olja har hittat andra köpare, säger Christian Kopfer.

I och med att bland andra Kina och Indien köpt den ryska oljan billigt så har olja från andra säljare blivit mer tillgängliga för västvärlden. Det har hållit nere priserna, förklarar han.

Gas

Många länder importerar gas från Ryssland för värme, el och driva tunga industrier. Omkring 40 procent av gasimporten till EU kommer från Ryssland.

Annons

Nu vill västvärlden minska gasimporten, och det gör både att mindre gas finns tillgänglig och att priset går upp.

– Räddningsplankan nu är att vi går mot en varmare årstid, säger Christian Kopfer.

Det har talats om risk för ransonering av gas, men ännu har inte någon brist lett till varor eller produkter ransoneras.

Konstgödsel

Gasen används också för att tillverka konstgödsel i Europa. Men den ryska invasionen av Ukraina gör att gasberoendet måste minska, och det gör det svårare för europeiska konstgödselfabriker att få tag på gas.

Dessutom är både Ryssland och Ukraina stora producenter av konstgödsel. Från Ryssland vill västvärlden inte köpa, och Ukraina kan inte producera när landet brinner.

Det har gjort att konstgödseln har blivit mycket, mycket dyrt.

– Lantbrukare får inte tillgång till det gödsel de vill ha, säger Christian Kopfer.

Han förklarar att konstgödsel, och även spannmål, är de produkter som ligger närmast när det gäller hot om ransonering.

.

Annons

Trävaror

Ryssland med sina stora skogar är en stor producent av trävaror. 2019 exporterade Ryssland 32 miljoner kubikmeter sågad vara, enligt WoodPrices, och gick därmed om Kanada som största exportör.

– Ryssland är världens största exportör av trävaror. Framför allt Finland köper mycket virke från Ryssland, säger Christian Kopfer.

Men nu när ingen längre vill handla med Ryssland så har trä blivit en bristvara, och priserna stiger. .

Gummi, plastmaterial

Även gummi och plastmaterial råder det brist på, enligt Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen. Det gör att det kan vara svårt att få fram till exempel däck till cyklar och bilar, och olika slags plaster för tillverkning.

– Alla bristerna har både negativa effekter för den ekonomiska utvecklingen och ger stigande priser, säger Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank. .

Halvledare

Halvledare har det pratats om under hela det senaste året, och det råder fortfarande brist, konstaterar både Mats Kinnwall och Jörgen Kennemar.

– Orsaken är delvis att efterfrågan på halvledare har ökat. Det är inte bara till bilindustri de används, utan till allt möjligt. I grunden finns en stark konjunktur, men bristen fortsätter alltjämt, säger Jörgen Kennemar.

Annons

Bristsituationen för alla olika varor kan få två olika typer av konsekvenser, konstaterar Mats Kinnwall. Dels stiger priserna, dels så kan det innebära tvärt stopp för produktionen om sakerna inte går att få fatt i.

– Halvledare går inte att få tag på.

Exempelvis Volvo Cars har stoppat sin produktion under några skift nu i slutet av mars, liksom många andra biltillverkare gjort många gånger tidigare sedan halvledarbristen blev akut. .

Containrar

– Precis när transportsituationen började ordna upp sig efter pandemin så har transportkedjorna blivit försenade igen, säger Mats Kinnwall.

Sanktionerna mot Ryssland stoppar upp igen, precis som nedstängningarna i samband med pandemin gjorde. Containrarna befinner sig på fel ställe när de behövs, förklarar han.

.

Kartong och emballage

Kartong och wellpapp som används för att förpacka produkter tillverkas det mycket av i Ryssland. Sågverk och pappersbruk har stängt, som svensk-finska Stora Enso, som slagit igen tre pappersbruk och två sågverk i Ryssland.

Det gör att det blir brist på förpackningsmaterial, och att priserna stiger, enligt Jörgen Kennemar. .

Annons

Palladium och andra ovanliga metaller

Metaller och mineraler de flesta endast känner igen flyktigt från skolans kemilektioner och periodiska systemet är högaktuella i det geopolitiska spelet mellan västvärlden och Ryssland.

Ryssland producerar 18 av de 30 råvaror som återfinns på EU:s så kallade kritiska lista, medan Ukraina står för fyra stycken. På den listan finns ämnen som är så viktiga för samhället att det ger stora konsekvenser om produktionen minskar eller hotas i förhållande till behovet.

Exempelvis palladium är en ädelmetall som behövs för avgasrening.

– Ryssland är stora producenter av avgasreningsprodukter, säger Christian Kopfer.

Vanadin är ett grundämne som ofta används ihop med krom i verktyg men framförallt i flödesbatterier. Ett exempel är för att jämna ut energiproduktionen i vind- och solkraft.

Skandium används framförallt inom flyg- och rymdteknik. Även om Kina står för 66 procent av världsproduktionen är Ryssland en stor aktör med 26 procents produktion.

.

Stål

Ryssland är en stor stålproducent, och en stor exportör. Nu när det inte går att handla med Ryssland så drivs priserna upp på den europeiska marknaden för det europeiska stålet, förklarar Christian Kopfer.

Annons

.

Kol, Järnmalm

Även kol och järnmalm påverkas. På måndagen kom ett nytt sanktionspaket från EU, där ryskt kol stoppas. Priserna stiger, och det gör att en rad varor nu blir dyrare.

Aluminium

Ryssland är en stor aluminiumproducent som är en viktig industrimetall. Jämfört med för ett år sedan har priset ökat med över 50 procent.

Nu diskuterar EU en rad nya sanktioner mot rika ryssar, rapporterar Financial Times med hänvisning till ett utkast.

Bland namnen som nämns finns bland annat Oleg Deripaska, grundare av aluminiumjätten Rusal som i sin tur äger svenska aluminiumtillverkaren Kubal i Sundsvall.

Deripaska hamnade redan 2018 på USA:s sanktionslista med anledning av Rysslands annektering av Krim, men efter förändringar i ägarstrukturen och kontakter på regeringsnivå mellan Stockholm och Washington lyckades Kubal den gången klara sig undan sanktioner.

Han står sedan tidigare även på Storbritanniens sanktionslista.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons