Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så kommer du tillbaka efter covid

När en stor del av befolkningen är eller har varit sjuka i covid-19 väcks frågan om hur man återhämtar sig bäst fysiskt. Är det träning eller vila som gäller för att komma tillbaka?
Coronaviruset • Publicerad 6 februari 2022
Hur ska man tänka kring träning efter en covid-infektion? Fysioterapeuten ger råd. Arkivbild.
Hur ska man tänka kring träning efter en covid-infektion? Fysioterapeuten ger råd. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP

Covidsmittan fortsätter att spridas i snabb takt. Även om sjukdomsförloppet i många fall är över på några dagar, särskilt för vaccinerade, så kan symtom som hosta och trötthetskänslor hänga sig kvar. Hur gör man bäst för att komma i gång igen och är det okej att börja träna direkt?

Malin Nygren-Bonnier är fysioterapeut, specialiserad inom lungmedicin och jobbar med rehabilitering av patienter som haft covid. Hennes uppmaning är att ta det försiktigt i början efter sjukdomen.

Annons

– Det är aldrig bra att träna med symtom, det gäller för alla virusinfektioner. Har man haft feber och varit sängliggande är den allmänna regeln är att vänta i sju symtomfria dagar innan träning. Sedan är det viktigt att börja stegvis och känna efter vad man orkar.

En varningssignal

Det är sedan tidigare känt att det kan finnas en viss ökad risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation vid träning i samband med virusinfektion, något som inte bara gäller coronaviruset. Malin Nygren-Bonniers uppmaning är därför att vara extra uppmärksam på symtom som tryck i bröstet eller ökad andfåddhet.

– Som fysioterapeut uppmuntrar jag så klart till fysisk aktivitet men det kanske inte går att springa lika långt och snabbt som innan infektionen utan det kan räcka att börja med promenader, säger hon.

TT: Är det farligt att börja träna om jag har en hosta som håller i sig tre veckor efter att andra symtom är borta?

– Inte direkt farligt om det är mer som en rethosta. Men om den förvärras kraftigt eller om du blir väldigt utmattad bör du vänta eller träna mer försiktigt. Kanske hemmaträning med knäböj, eller som sagt promenader. Många upplever det svårt att hålla igen, särskilt de som innan de blev sjuka var vana löpare till exempel.

– För hård fysisk aktivitet kan dra ut på tillfrisknandet om man börjar för tidigt. Bland de som har postcovid kan även lättare fysisk aktivitet faktiskt trigga symtomen.

Andningsmönstret kan tränas

TT: Finns det något sätt att träna andningen på?

– En del beskriver det som att andningsmönstret blivit påverkat, som att det haltar. Då kan man till exempel göra övningar med fokus på djupandning och på att hitta diafragman som är vår stora inandningsmuskel. Du kan få råd om detta av en fysioterapeut, men även inom olika träningsformer som yoga och mindfulness finns det olika övningar med fokus på andningen.

TT: Många väljer att träna utomhus för att minska smittspridning. Är det dumt att göra det om det är kallt ute?

– Nej, det är det inte. Men är det väldigt kallt ska man tänka på att vara ordentligt uppvärmd. En del använder någon form av mask för att värma inandningsluften och det kan man alltid prova.

Oklart hur vaccin påverkar

Annons

Judith Bruchfeld är överläkare och infektionsspecialist på Karolinska universitetssjukhuset, och utreder och behandlar patienter som är långtidssjuka i covid-19. Hon håller med om att nyckeln är att känna efter innan man återgår till tyngre träning och ta hänsyn till kroppens signaler.

– De allra flesta tillfrisknar men det kan ta längre tid än man tror att till exempel kunna jobba och träna som vanligt.

TT: Är det skillnad på omikron jämfört med deltavarianten av viruset vad gäller långtidssymtom?

– Det är för tidigt att säga. För att få diagnosen långtidscovid ska det ha gått minst tre månader efter insjuknandet med kvarstående symptom som nedsätter funktionsförmågan. Vi vet inte heller hur vaccinet påverkar risken att drabbas av långtidssymtom efter omikron, det är möjligt att det minskar risken att drabbas men det är något vi får se framåt.

Fakta: Många smittade

Den 3 februari bekräftades omkring 27 000 nya fall av covid-19. Eftersom testning inte längre rekommenderas till alla med symtom finns inga exakta siffror för antalet som smittas.

Fram till den februari var det totalt 2 287 785 laboratoriebekräftade sjukdomsfall med covid-19.

Av Sveriges befolkning hade 83,7 procent tagit minst två doser vaccin mot covid-19 den 4 februari. 51,3 procent hade tagit 3 doser.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons