Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så hittar du rätt i en grönmålad fonddjungel

När så många av bankernas och fondbolagens fluffiga ord om hållbarhet avslöjas som skenhelighet, hur ska den som vill försöka spara hållbart göra?
Privatekonomi • Publicerad 15 juli 2023
Svårt hitta rätt i en ibland grönmålad skövlad djungel. Arkivbild.
Svårt hitta rätt i en ibland grönmålad skövlad djungel. Arkivbild.Foto: Heri Juanda/AP/TT

För många småsparare är det nog naturligast att vända sig till banken för att få goda råd. Det första man bör göra är att ställa frågor, påpekar Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter. Var väljer banken att göra sina investeringar?

TT: Om banken säger sig investera i hållbara bolag, hur vet man att de har täckning bakom orden?

Annons

– Fråga banken inte bara vad, utan hur de vet att ett bolag står för hållbarhet, säger Maria Wiezell, och ger rådet att ta hjälp av Fair Finance Guide, ett internationellt initiativ som bland annat Sveriges Konsumenter står bakom.

Sätta press

Det Fair Finance Guide framför allt tittar på i sin bankrankning är dock inte fondinvesteringar, utan hur hållbart banker investerar och lånar ut pengar.

TT: Hur vet man att den rankningen i sin tur inte ger en falsk bild av bankerna?

– Med hundraprocentig säkerhet vet man inte. Men om kunder väljer den bank som enligt de flesta parametrar ser ut att göra bra, kan det sätta press på andra banker. Då måste de konkurrera även på de parametrarna.

TT: Varför skulle den rankningen vara en pålitlig källa?

– De kräver inte bara in siffror. De samarbetar med stora miljöorganisationer och tar del av rapporter från reportrar som åker ut och undersöker förhållanden på plats.

Fick effekt

Organisationen har exempelvis avslöjat att banker som SEB, Nordea och Swedbank stöttade oljeprojekt i Arktis, en granskning som ledde till att över 4 000 bankkunder i fjol mejlade bankerna i protest. Några veckor senare kom beskedet att ett oljefält i norska Arktis pausas och sannolikt stoppas.

TT: Hur gör man som kund i en bank som ligger långt ned på listan, om man vill välja hållbart?

– Det är upp till var och en. En strategi är att stanna kvar hos den banken, bombardera den med krav på hur man vill att de ska investera och hoppas på att droppen urholkar stenen om många gör detsamma. Eller så röstar man med fötterna och byter bank.

Något samband mellan banker med gott hållbarhetsbetyg och god avkastning finns däremot inte, medger Maria Wiezell. Inget tyder heller dock på att banker som är dåliga på hållbarhet har en bättre avkastning.

Annons

– I ett större perspektiv kommer det på sikt att kosta pengar att inte bry sig om hållbarhet, säger hon.

Fakta: Svenska bankers hållbarhetslöften

Rankningen visar hur höga hållbarhetskrav som bankerna ställer, enligt deras egna riktlinjer för investeringar och utlåning. Hos banker försedda med varningssymbol har Fair Finance Guide dock hittat avvikelser från hållbarhetsidealen genom att syna hur bankerna lånat ut och investerat pengar. Listan gäller dock inte specifikt fondinvesteringar.

Procenttalet anger i hur hög grad banken ställer sig bakom konventioner inom hållbarhet och socialt ansvar. Varningssymbolen visar att Fair Finance Guide har hittat avvikelser från dessa konventioner.

1. Ekobanken: 99 procent

2. JAK Medlemsbank: 96 procent

3. Swedbank: 70 procent

Varningssymbol: Har enligt granskning 2022 bland annat lånat ut 12 miljarder kronor till fossilbolag de senaste två åren, till kolbolag och oljebolag som letar mer olja i Arktis.

4. SEB: 68 procent

Varningssymbol: Har enligt granskning 2022 investerat 140 miljoner kronor i ryska statskontrollerade bolag som funnits på EU:s sanktionslista sedan 2014. SEB har därefter sålt sina ryska investeringar. Har lånat ut 46 miljarder kronor till fossilbolag de senaste åren, bland annat till kolbolag och oljebolag i Arktis. En granskning 2019 visade att SEB investerat 100 miljoner kronor i det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone, vars dotterbolag är inblandat i exploatering och bränder i Amazonas.

5. Danske Bank: 63 procent

Varningssymbol: Har enligt granskning 2022 bland annat lånat ut 24 miljarder kronor till fossilbolag, bland annat till oljebolag som letar olja i Arktis. Även denna bank har tidigare investerat i ryska statskontrollerade bolag och har stöttat den förtryckande regimen i Qatar.

6. Nordea: 61 procent

Varningssymbol: Har enligt granskning 2022 bland annat lånat ut 34 miljarder kronor till fossilbolag, däribland oljebolag i Arktis, tidigare investerat i ryska statskontrollerade bolag och i bolag som kopplas till kränkningar av migrantarbetares rättigheter i Qatar.

7. Handelsbanken: 58 procent

Varningssymbol: Har tidigare bland annat investerat i ryska statskontrollerade bolag, i fossilbolag och i bolag som stödjer militärjuntan i Myanmar.

8. Skandia: 56 procent

Varningssymbol: Har bland annat investerat i företag som exporterar vapen till konfliktländer och förtryckande regimer.

9. Länsförsäkringar: 56 procent:

Varningssymbol: Har bland annat investerat i ryska statskontrollerade bolag och i högriskföretag inom kött och soja som driver på skövlingen av regnskog i Amazonas.

Källa: Fair Finance Guide och Sveriges Konsumenter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons