Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tungt bakslag för Demokraterna i Virginia

Historia skrevs under tisdagens stora valdag i USA där flera olika val hölls. Boston får sin första kvinnliga icke-vita borgmästare – och i Virginia åkte Demokraterna på ett tungt bakslag.
Här är några av de viktigaste resultaten.
USA • Publicerad 3 november 2021
Röster fylls i vid en skola i Virginia.
Röster fylls i vid en skola i Virginia.Foto: Kendall Warner/AP/TT
Eric Adams, blivande borgmästare i New York.
Eric Adams, blivande borgmästare i New York.Foto: Eduardo Munoz/AP/TT
Anhängare till Glenn Youngkin samlade för valvaka.
Anhängare till Glenn Youngkin samlade för valvaka.Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Michelle Wu blir Bostons nästa borgmästare.
Michelle Wu blir Bostons nästa borgmästare.Foto: Mary Schwalm/AP/TT

1. Eric Adams heter New Yorks nästa borgmästare, enligt AP. Han är en före detta polis och den andre svarte borgmästaren av 110 i storstaden. Han besegrade republikanen Curtis Sliwa utan större dramatik. Dramatiskt har det däremot varit kring Sliwa. Uppladdningen var kanske inte den bästa, då han blev påkörd av en taxi i fredags och hade armen i mitella på valdagen. När han skulle lägga sin röst kom han bärande på sin katt, som dock inte fick följa med in. Enligt The New York Times började Sliwa även bråka med de valansvariga och som grädde på moset fastnade hans röstsedel därefter i inläsningsmaskinen. Efter turbulensen kunde Sliwa återförenas med katten, som hade tagits om hand av personalen på plats.

2. I delstaten Virginia, där Joe Biden vann bekvämt för ett år sedan, gick republikanske guvernörskandidaten Glenn Youngkin betydligt bättre än Donald Trump gjorde i fjolårets presidentval.

Annons

Tidigt på morgonen, svensk tid, förklarade AP och CNN Youngkin som segrare över demokraten Terry McAuliffe.

54-åringen är en politisk nybörjare och var i princip okänd när valrörelsen drog i gång. Han har hållit avstånd till Trump, som inte är särskilt populär i delstaten.

Många har hållit ögonen på valet, som ses som ett kvitto på Bidens och Demokraternas popularitet. För Demokraterna är resultatet oroande inför mellanårsvalet där makten i kongressen står på spel.

3. Guvernörsval hålls även i New Jersey, där det är extremt jämnt i rösträkningen mellan sittande demokraten Philip Murphy och den huvudsaklige motståndaren Jack Ciattarelli. Vinner Murphy – som har haft en bekväm ledning i opinionsundersökningar – blir han enligt NPR den förste demokratiske guvernören i delstaten att vinna en andra mandatperiod sedan 1977. Ciattarelli har dock en marginell – mindre än en procentenhets – ledning med 75 procent av rösterna räknade.

4. I Minneapolis i Minnesota röstade man för att behålla polismyndigheten, och tackade därmed nej till ett förslag om att bilda en myndighet för allmänhetens säkerhet, enligt AP och CNN. Omröstningen hölls i kölvattnet av mordet på den svarte mannen George Floyd av en vit polis, och hela Black lives matters-rörelsen. I staden väljs dessutom borgmästare. Antalet förhandsröstande var högt, enligt flera medier.

5. I Boston skrevs historia, då Bostonborna för första gången valde en kvinnlig, ickevit borgmästare. Michelle Wu, som är asiatamerikan, besegrade arabamerikanska Essaibi George.

– Vi är redo att att bli ett Boston för alla, säger 36-åringen i sitt segertal.

Kim Janey, en svart kvinna, utsågs tidigare i år till tillförordnad borgmästare i staden, men det är första gången som en ickevit och kvinna väljs till posten, enligt Boston Globe.

6. Rätten till mat handlade en omröstning i Maine om. Väljarna gav grönt ljus till att folk ska få odla, föda upp, skörda, producera och konsumera den mat de själva vill, i och med att det skrivs in i delstatens grundlag.

– - Det är alltid en bra idé att säkra och skydda en individuell rättighet i den värld vi lever i. Mat är livet, sade demokratiske senatorn Craig Hickman inför omröstningen, enligt AP.

Motståndare har lyft upp risken att lagen utnyttjas och att det öppnar för olagliga bekämpningsmedel och djurplågeri, enligt Bangor Daily News. Andra befarar att folk ska börja föda upp boskap i städer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons