Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så förbereder sig krogar och caféer

Endast bordsservering tillåts från och med i dag på landets restauranger, barer och kaféer.
Så här förbereder sig branschen efter de nya reglerna.
Virus (TT) • Publicerad 25 mars 2020
Henrik Nerell, presschef McDonalds.
Henrik Nerell, presschef McDonalds.Foto: Stina Stjernkvist/TT

På snabbmatkedjan McDonalds tas vissa bord nu ur bruk för att förhindra att gästerna sitter för nära.

Många av kedjans restauranger har redan bordsservering sedan innan, berättar presschefen Henrik Nerell för TT. Det går också att själv göra beställningen vid automater, i så kallade kiosker.

Annons

Men den som vill kan även i fortsättningen beställa i kassan, enligt Henrik Nerell.

– Ett fåtal gäster beställer i kassan och det kommer man få fortsätta göra. Då har vi golvdekaler som säkerställer att man håller avståndet.

Varannan självserviceautomat på McDonalds på Folkungagatan i Stockholm har nu i stället information om viruset. Syftet är att minska trängseln vid automaterna.
Varannan självserviceautomat på McDonalds på Folkungagatan i Stockholm har nu i stället information om viruset. Syftet är att minska trängseln vid automaterna.Foto: Stina Stjernkvist/TT

TT: Det ändå bli ganska trångt vid kassorna. Hur ser ni på det?

– Jag är inte rädd för det. Det är färre människor i rörelse, och våra medarbetare kommer upplysa gästerna om att hålla avståndet, säger Henrik Nerell.

Liknande åtgärder med minskade antal sittplatser har vidtagits på snabbmatskedjan Burger King.

– På många restauranger har vi skapat markeringar på golven som ska hjälpa våra gäster att hålla avstånd när de ska beställa, säger Iwo Zakowski, presschef.

Den nya föreskriften från myndigheterna är aningen otydlig, tycker han.

– Otydlig då vi anser att man inte specificerar vad som är trängsel eller kö.

Även på snabbmatskedjan Sibylla har man anpassat sig.

– Vi har tagit fram extra många menyer till varje bord och rensat bort hälften av borden för att få det luftigare i restaurangerna, säger Per Stenlund, tillförordnad vd.

Annons

Restriktionen kan dock tyckas vara lite märklig, när de flesta gästerna lyser med sin frånvaro, tycker han.

– Jag tolkar det som att syftet är att trängsel ska undvikas. Men den stora trängseln har redan försvunnit då de flesta restauranger har halverat försäljningen, så trängsel är nog inte problemet.

Trängsel är inte heller ett problem på McDonalds, där man redan märkt att fler kunder väljer take away, hemkörning eller drive through, i stället för att äta inne i restaurangerna.

– Stockholm är ju hårt drabbat av viruset och här ser vi också en större effekt, säger Henrik Nerell.

Dekaler på borden med texten "Kära gäst, detta bord är tyvärr inte i bruk" informerar McDonalds gäster om att hålla avstånden till varandra.
Dekaler på borden med texten "Kära gäst, detta bord är tyvärr inte i bruk" informerar McDonalds gäster om att hålla avstånden till varandra.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Cafékedjan Espresso House ber kunderna att beställa digitalt för att minska trängseln.

– Vi kommer införa extra krav på avstånd mellan gäster i vår servering och mellan våra sittplatser och fortsätter uppmuntra digitala beställningar för både take away eller bordsservering, säger Robin Wilhelmsson, talesperson.

Hemkörning är fortsatt tillåtet, och Foodora som kör hem mat till kunder från restauranger runt om i Sverige, berättar för TT att deras verksamhet fortsätter som vanligt.

– Det går fortfarande bra att beställa hämtmat, och beslutet påverkar i första hand inte samarbetet vi har med restaurangerna, säger Mika Messa, marknadsföringsansvarig på Foodora.

Fakta

Fakta: Det här gäller

Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller barer får inte förekomma.

Besökare ska äta och dricka medan de sitter vid bord.

Personal bär ut beställningarna.

Gäster får beställa och hämta sin mat och dryck själva vid en disk – så länge som det inte leder till trängsel eller köer.

Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda verksamheter som inte uppfyller de nya kraven.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Hemkörning är fortfarande tillåtet. Här ses ett Foodora-bud beställa mat till en kund.
Hemkörning är fortfarande tillåtet. Här ses ett Foodora-bud beställa mat till en kund.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Fanny Hällegårdh/TT
Åsa Johansson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons