Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

S och M samstyr i fler kommuner

Politik • Publicerad 21 oktober 2022
Runt om i kommunerna verkar ideologiska motsättningar inte nödvändigtvis vara något hinder för samarbete. Arkivbild.
Runt om i kommunerna verkar ideologiska motsättningar inte nödvändigtvis vara något hinder för samarbete. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Socialdemokraterna och Moderaterna kommer att styra tillsammans i minst 40 kommuner efter valet, enligt en kartläggning från Sveriges Radio Ekot.

Ännu är inte alla styren färdigförhandlade, så antalet gäller de omkring 185 kommuner som är klara, och siffran kan därmed komma att stiga.

Annons

Under senaste mandatperioden samstyrde de två partierna i färre än 30 kommuner.

Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, säger till Ekot att det är svårt att få till ett majoritetsstyre utan något av partierna.

– Och mycket av politiken i kommunerna är ju ändå ganska pragmatisk, ganska praktisk, säger han till Ekot.

Sverigedemokraterna får också ett större inflytande även på det lokala planet, och kommer att vara med och styra, eller ha ett samarbete med styret, i var femte kommun

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons