Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

S lovar 50 000 polisanställda om tio år

Socialdemokraterna sätter upp ett nytt polismål. Partiet vill att Sverige ska ha 50 000 polisanställda till 2032. Av dem ska 34 000 vara poliser.
Politik • Publicerad 1 september 2022
Finansminister Mikael Damberg (S), statsminister Magdalena Andersson (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) presenterar nytt polismål för Socialdemokraterna.
Finansminister Mikael Damberg (S), statsminister Magdalena Andersson (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) presenterar nytt polismål för Socialdemokraterna.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Vi går till val på den kraftigaste utbyggnaden av polismyndigheten någonsin. Vi ska se fler poliser när vi rör oss på gator och torg i hela vårt land, säger S-ledaren, statsminister Magdalena Andersson på en pressträff.

Socialdemokraternas och S-regeringens mål har hittills varit drygt 38 200 polisanställda, det vill säga inklusive civilanställda, till 2024. I juni hade man nått 35 723, varav drygt är 22 000 poliser.

Annons

Det finns de som tvivlar på att det nuvarande polismålet kan nås till 2024. Men inte S. Justitieminister Morgan Johansson (S) hävdar att det dessutom är "realistiskt" att sikta på 50 000 polisanställda till 2032.

Miljarder krävs

Johansson uppger att det nya polismålet tagits fram i dialog med Polismyndigheten. Han pekar på att en grundstruktur för en hög utbyggnadstakt nu finns på plats, till exempel två nya polisutbildningar i Borås och Malmö.

Att nå först det gamla och sedan det nya polismålet kommer att kräva många miljarder i anslagshöjningar för polisen. Bara för att klara målet till 2024 krävs, enligt finansminister Mikael Damberg (S), att anslagen höjs med tre miljarder kronor under nästa mandatperiod.

S har dessutom lovat att varje krona som läggs på fler poliser ska motsvaras av en krona på satsningar på förebyggande insatser mot brottslighet. Det kommer enligt Damberg att handla om "tiotals miljarder" fram till 2032.

Vill fortsätta

Sverige har för närvarande 205 poliser per 100 000 invånare enligt Polisförbundet. Det innebär en ökning de senaste åren, men är ändå en bra bit från toppnoteringen 2010. Då var polistätheten 216 per 100 000 invånare.

Flera oppositionspartier vill att antalet poliser i Sverige ska nå upp till EU-snittet som är över 300. Moderaterna vill att polistätheten i Sverige ska nå upp till EU-snittet till år 2028, vilket enligt partiet kräver 10 000 fler poliser än i dag.

Morgan Johansson har fått mycket hård kritik från högeroppositionen. Krav på hans avgång har hörts.

TT: Vill du att Morgan Johansson fortsätter som justitieminister efter valet?

– Nu ska vi vinna valet innan vi delar ut olika statsrådsposter, säger statsminister Magdalena Andersson.

Morgan Johansson uppger för TT att han gärna vill fortsätta.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons