Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssland rekryterar afghanska elitsoldater

Ryssland försöker att rekrytera tidigare afghanska elitsoldater som stridit sida vid sida med amerikaner.
Soldaterna befinner sig i Iran på flykt från talibanväldet i hemlandet.
Ukraina • Publicerad 1 november 2022
Nyutbildade afghanska specialstyrkor vid en ceremoni i Kabul 2021 sedan de genomgått ett tre månader långt träningsprogram.
Nyutbildade afghanska specialstyrkor vid en ceremoni i Kabul 2021 sedan de genomgått ett tre månader långt träningsprogram.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Uppgifterna att Ryssland försöker att rekrytera de tidigare elitsoldaterna kommer från tre tidigare afghanska generaler, som nyhetsbyrån AP intervjuat.

De vittnar om att Ryssland – med löften om en månadslön på 1 500 dollar och en fristad för soldaterna och deras familjer – försöker att bilda en styrka bestående av utländska soldater.

Annons

Soldaterna flydde från Afghanistan till grannlandet Iran i samband med tillbakadragandet av de amerikanska styrkorna förra året. Nu vågar de inte återvända till hemlandet av oro för talibanstyret.

Rekryteringen sker via den ökända Moskvastödda legostyrkan Wagnergruppen, uppger den tidigare generalen Abdul Raof Arghandiwal.

– De vill inte åka i väg och strida – men de har inget val, säger Abdul Raof Arghandiwal.

Hur många soldater som uppvaktats av ryssarna är oklart, men en av dem säger att det i en Whatsappgrupp han är medlem i finns omkring 400 tidigare elitsoldater som överväger erbjudanden.

– Vi fick inte ut de här individerna som vi hade lovat, säger den tidigare CIA-officeren Michael Mulroy, som stred i Afghanistan och tillägger att soldaterna i fråga är skickliga och våldsamma.

– Jag skulle helt ärligt inte vilja se dem på något slagfält, men framför allt inte stridande mot ukrainarna.

Varken det ryska eller amerikanska försvarsdepartementet vill kommentera uppgifterna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons