Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Militärt miljardstöd från USA till Ukraina

Nya samtal och nya löften om militärt miljardstöd.
President Volodymyr Zelenskyj och USA:s president Joe Biden diskuterade krigets kris i attackerade Ukraina.
Ryssland hotar att attackera Ukrainas kommandocentral i Kiev om ukrainska styrkor angriper mål på ryskt territorium.
Ukraina • Publicerad 13 april 2022
Satellitbild över hamnområdet i Mariupol. Bilden är tagen 9 april.
Satellitbild över hamnområdet i Mariupol. Bilden är tagen 9 april.Foto: AP/TT
Landområden i östra Ukraina under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro.
Landområden i östra Ukraina under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Det ryska anfallskriget, snart inne på sin åttonde vecka, fortsätter i främst östra och södra Ukraina. De storpolitiska kontakterna bland västländer som motsätter sig den ryska attacken fortsatte på onsdagen med samtal mellan Kiev och Washington.

USA lovar 800 miljoner dollar, 7,6 miljarder kronor, i militär hjälp till Ukraina. Det rör sig om vapen, ammunition, bepansrade fordon och helikoptrar, enligt Vita huset.

Känsligt med "folkmord"

Annons

Biden hade då karakteriserat händelser i Ukraina som "folkmord". Men ordvalet, bland det skarpaste i den diplomatiska vokabulären, fick både Tysklands Olaf Scholz och Frankrikes Emmanuel Macron att välja sina ord noggrant – och undvika beteckningen folkmord, skriver AFP.

– Sådant är smärtsamt för oss, jag ska göra mitt bästa för att diskutera detta med honom (Macron), sade Zelenskyj på en presskonferens med tre statschefer på besök.

Polens, Estlands, Lettlands och Litauens statschefer gjorde gemensam solidaritetsresa med tåg till Kiev för att visa sitt stöd för det ukrainska folket och president Zelenskyj.

– Det är svårt att tänka sig att sådana grymheter kan utföras i detta århundrade i Europa, men det är vår verklighet. Vi måste vinna detta krig, sade Litauens president Gitanas Nauseda.

Bilder visade på emotionellt samlade statschefer som besökte de bedövande platser där massgravar grävts i Butja.

"De fruktansvärda scenerna från Butja, civila mördade av Putins armé gör (Lettland) än mer bestämt att hjälpa till att ställa Ryssland inför rätta", skrev den lettiske presidenten Egils Levits på sociala medier.

Ryskt hot om Kievangrepp

Från rysk militär sida kom nya hot mot Ukraina, riktade mot huvudstaden Kiev varifrån de ryska marktrupperna ser ut att ha dragit.

"Vi känner till de ukrainska styrkornas försök att utföra sabotage och slå till mot ryskt territorium. Om detta fortsätter så kommer Rysslands väpnade styrkor att slå till mot kommandocentraler, inklusive i Kiev", skriver rysk militär i ett uttalande.

I flerfrontskriget som Ryssland utför verkade fortsatta försök att helt erövra hamnstaden Mariupol att vara prioriterade.

Ryssland uppger att drygt 1 000 ukrainska soldater har kapitulerat i staden. Detta förnekas av Ukraina, via presidentrådgivaren Oleksij Arestovytj, som säger att soldaterna anslutit till ett annat förband och att Ukraina fortsätter försvara Mariupol, rapporterar BBC.

Stopp för flyktvägar

Annons

Tusentals civila befaras ha dödats i Mariupol som utsatts för brutala och tillsynes urskillningslösa attacker från ryskt håll.

Den sydöstligt belägna hamnstaden är strategiskt viktig. Ryssland vill upprätta en landkorridor mellan Ryssland och Krimhalvön.

Men transporterna av civila från krigsområden omöjliggörs. I Zaporizjzja i söder blockeras vägen, enligt Veresjtjuk, av ryska styrkor som hindrar bussar från att ta sig fram, och i Luhansk i öst uppges Moskvas armé fortsätta att skjuta trots en överenskommelse om tillfälligt eldupphör medan människor flyr.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons