Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryska värnpliktiga: Befälhavarna övergav oss

Otillräcklig träning och brist på utrustning. Kamrater som slits itu framför ögonen på värnpliktiga. Kritiken mot Vladimir Putins krig växer i omfång – både från soldater, anhöriga och inhemska krigssupportrar.
Ukraina • Publicerad 8 november 2022
Ryska rekryter väntar på att kliva på ett tåg i ryska Prudboj i Volgograd oblast den 29 september.
Ryska rekryter väntar på att kliva på ett tåg i ryska Prudboj i Volgograd oblast den 29 september.Foto: AP/TT

Ryska soldater klagar över att ha skickats till en obegriplig strid, rapporterar CNN. Det handlar om ett brev som uppges komma från män ur en division av Rysslands Stillahavsflotta som befinner sig vid frontlinjen i Donetsk.

Brevet, adresserat till Oleg Kozjemjako, guvernör i Primorje vid Rysslands östkust, har publicerats på en rysk militärblogg. Soldaterna beskriver omfattande förluster – både i fråga om liv och utrustning.

Annons

CNN har inte kunnat verifiera hur många personer som skrivit under brevet eller deras grad, men Kozjemjako har bekräftat att han mottagit ett brev från enhetens soldater.

Tappar förståndet

En värnpliktig soldat som The Guardian har pratat med berättar samtidigt om sina mardrömslika upplevelser från fronten i Luhansk. Aleksej Agafanov kallades in i oktober tillsammans med 570 andra värnpliktiga i Voronezj i sydvästra Ryssland, som en del av president Vladimir Putins landsomfattande mobiliseringskampanj.

– Jag såg män slitas itu framför mig. Merparten av vårt förband är borta, förstört. Det var ett helvete, säger han och tillägger att förbandets befälhavare övergav dem strax innan gruppen började beskjutas av ukrainska drönare.

Enligt Agafanov överlevde bara runt 130 av de 570 inkallade.

– Och många som överlevde håller på att tappa förståndet efter det som hände. Ingen vill tillbaka dit, säger han.

Fruar och mödrar kritiska

Allt som Agafanov berättat har inte kunnat verifieras av The Guardian, men tidningen har pratat med ytterligare en soldat samt anhöriga till överlevande soldater som delat med sig av liknande historier.

– Vi var fullständigt exponerade, vi hade ingen aning vad vi skulle göra. Hundratals av oss dog, säger den andre soldaten.

– Två veckors träning gör dig inte redo för detta, fortsätter han med hänvisning till den korta träning som de inkallade soldaterna uppges få innan de skickas till fronten.

I Ryssland växer ilskan i takt med att fler och fler rekryter återvänder hem i kistor. I Voronezj har en grupp med fruar och mödrar till de inkallade spelat in ett videoklipp adresserat till den lokale guvernören.

– Den allra första dagen sattes de inkallade på frontlinjen. Befälhavaren lämnade slagfältet och flydde, säger Inna Voronina, vars makes öde är okänt, i videon.

"Ljög du igen?"

Annons

En mamma säger att de anhöriga via telefon fått besked att deras söner lever och är friska och fullföljer sina militära plikter – något som uppenbarligen inte är sant:

– Hur i helvete är de vid liv och friska när de alla dödades där?

I fredags uppgav Vladimir Putin att 318 000 ryssar mobiliserats till militären och att en stor del är "volontärer". Men den kaotiska mobiliseringskampanjen och de stora militära förlusterna har lett till kritik även från några av de mest entusiastiska krigssupportrarna i Ryssland. Anastasija Kasjevarova, en känd journalist som stödjer kriget, skriver i ett Telegrammeddelande riktat till presidenten att mobiliserade överges utan kommunikation, medicin och nödvändig utrustning.

– Zinkkistor anländer redan. Du sade till oss att det skulle finnas träning, att de inte skulle skickas till frontlinjen på en vecka. Ljög du igen?

På måndagen sade Putin att han planerar att "personligen diskutera" frågan om stöd till de mobiliserade med det ryska folket. Han uppmanade samtidigt lokala tjänstemän att "vara uppmärksamma" på de mobiliserade soldaterna och deras behov.

Fakta: Rysslands mobilisering

Den 21 september beordrade president Vladimir Putin i ett tal till nationen en "partiell mobilisering" i Ryssland. Det skedde då ukrainska styrkor hade genomfört en framgångsrik motoffensiv i nordöstra Ukraina och dagen efter att det utlysts ryska skenomröstningar på ockuperad mark.

Försvarsminister Sergej Sjojgu meddelade att 300 000 reservister skulle kallas in och att det i första hand skulle vara personer som har fått militär träning och som har någon mån av erfarenhet.

Den paragraf i presidentens dekret som handlar om antalet människor som kan kallas in har dock hemligstämplats. Enligt oberoende ryska exilmedier som Meduza och Novaja Gazeta har det gjorts möjligt att kalla in omkring en miljon människor, möjligen fler.

I samband med mobiliseringen skärptes också kraven på ryska soldater. Ord som "mobilisering" och "desertering" fördes in i den ryska brottsbalken och att frivilligt ge upp eller vägra order kan leda till långa fängelsestraff.

I flera regioner har män som kan komma att bli inkallade tills vidare förbjudits att lämna sina hemorter.

Staten har förbjudit medier att rapportera om mobiliseringen utifrån annan information än den officiella.

Bedömare menar att införandet av krigslagar på ryskockuperad mark i Ukraina i oktober utgjorde ett sätt för Putin att även kunna mobilisera värnpliktiga till kriget.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons