Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Zelenskyj på plats i skräckens Butja: Folkmord

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bevittnar fasan, skräcken och spåren av terror i Butja utanför Kiev.
Omvärldens dom är hård mot den ryska invasionens illdåd.
USA:s president Joe Biden kallar Rysslands president Vladimir Putin för "krigsbrottsling".
Ukraina • Publicerad 4 april 2022
President Volodymyr Zelensky (i mitten) på plats nordväst om huvudstaden Kiev, där ryska trupper tidigare ockuperat.Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/TT
Journalister dokumenterar en massgrav vid kyrkan i den ukrainska staden Butja söndagen den 3 april.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT
Regionerna runt Kiev, där hundratals kroppar hittats efter den ryska reträtten.Foto: Johan Hallnäs/TT
Ukrainska soldater patrullerar i Butja, utanför Kiev, efter det att staden återtagits från ryska styrkor.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

– Detta är folkmord, och det kommer att betraktas som folkmord av resten av världen, säger Zelenskyj när han på måndagen besöker staden.

Han riktar sitt raseri mot ledarna i Moskva, men också mot omvärlden, och säger att insatserna för att stoppa Rysslands invasion av Ukraina inte har varit eller är tillräckliga.

Annons

USA:s president Joe Biden reagerar också med ilska och kräver en "rättegång om krigsbrott" för att ställa de ansvariga till svars.

Han går så långt som att säga att president Vladimir Putin "är krigsbrottsling".

– Ni kanske minns att jag fick kritik när jag kallade Putin för krigsbrottsling. Men ni ser vad som hände i Butja. Därmed var det berättigat – han är en krigsbrottsling. Men vi måste samla in bevisen, säger Biden enligt CNN.

– Vi måste fortsätta förse Ukraina med de vapen de behöver för att fortsätta striden och vi måste få fram alla uppgifter så att vi kan ha en riktig krigsbrottsrättegång. Den här killen (Vladimir Putin) är brutal och det som händer i Butja är skamligt och alla har sett det, fortsätter Biden.

Biden vill också införa fler sanktioner mot ryska personer och intressen.

EU är redo att skicka utredande personal för att bistå i arbetet med att kartlägga krigsbrott tillsammans med den ukrainska riksåklagaren, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som haft telefonkontakt med Zelenskyj

Sanktioner och uteslutning

Bilderna på avlidna civila som kantar gatorna i Butja, staden strax utanför Kiev, nådde världen i helgen. Men detaljerna kring fasan som stadens invånare, före kriget var de cirka 30 000, rapporteras ha upplevt under den ryska belägringen fortsätter komma i takt med att journalister återigen fått tillgång till området.

Fler platser där civila dödats väntas bil upptäckta, befarar både myndigheter och reportrar på plats.

Omvärlden överväger hur de misstänkta ryska brotten ska besvaras.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kräver en internationell undersökning och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez säger att det som skett i Ukraina kan likställas vid krigsbrott.

Annons

EU skriver i ett gemensamt uttalande att man "å det starkaste fördömer de inrapporterade grymheter som ryska styrkor begått i flera ockuperade ukrainska städer, som nu befriats".

Ett nytt sanktionspaket diskuteras i unionen.

Sköts på nära håll

Under en period ville de ryska soldaterna inte låta invånarna begrava de avlidna, säger en kommunalanställd till nyhetsbyrån.

– De sade åt oss att låta dem ligga där medan det var kallt.

Vittnesmål berättar om personer med civila kläder har kulhål som tyder på att de skjutits på nära håll. Några av kropparna har hittas med händerna bakbundna av plastfolie.

Ryssland, som nekar till alla anklagelserna, vill ha ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd under måndagen.

Ukrainas chefsåklagare Iryna Venediktova säger att över 400 kroppar har omhändertagits i områden kring Kiev som ockuperats av ryska armén.

– Jag vill att alla mammor till alla ryska soldater ska se kropparna av Butjas, Irpins och Hostomels dödade befolkning, säger president Zelenskyj på ryska i sitt nattliga videotal.

Krigsbrott av olika slag

Krigsförbrytelser: Kallades tidigare folkrättsbrott. Är ett samlingsnamn för brott mot den internationella humanitära rätten som begås i samband med krig. Kan vara sådant som våldtäkt, tortyr eller anfall riktade mot civila. Att en enda civil skjuts eller att en fånge misshandlas kan räknas som krigsförbrytelse.

Brott mot mänskligheten: Om krigsförbrytelser görs på ett omfattande sätt eller är systematiskt riktat mot en grupp civila räknas det som brott mot mänskligheten.

Folkmord: Det som avgör om något är ett folkmord är syftet bakom krigsförbrytelserna, som att döda en person med syftet att förinta helt eller delvis en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd, eller en religiös folkgrupp. Även tortyr eller våldtäkt kan utgöra folkmord.

Källa: Åklagarmyndigheten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons