Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryssar inte längre välkomna till Baltikum

Baltstaterna har stängt sina gränser för de flesta ryssar. Vid midnatt trädde nya regler i kraft, varpå flera ryska medborgare stoppades och fick vända.
Baltikum • Publicerad 19 september 2022
Den här bron utgör en gränsövergång mellan Estland och Ryssland. Till höger i bild ser man estniska Narva och till vänster ryska Ivangorod. Arkivbild.
Den här bron utgör en gränsövergång mellan Estland och Ryssland. Till höger i bild ser man estniska Narva och till vänster ryska Ivangorod. Arkivbild.Foto: AP/TT

Estland, Lettland och Litauen fattade besluten för ett par veckor sedan. De hänvisar till säkerhetsskäl med anledning av Ukrainakriget.

– Ryssland är en oförutsägbar och aggressiv stat. Tre fjärdedelar av dess medborgare stödjer kriget. Det är oacceptabelt att folk som stödjer kriget fritt kan resa runt i världen, till Litauen och EU, säger Litauens inrikesminister Agne Bilotaite.

Annons

Minst elva ryska medborgare stoppades vid Litauens gräns under natten till måndag.

Restriktionerna gäller även ryssar som har inresevisum i Schengen-området. Det finns ett fåtal undantag, till exempel om det anses föreligga humanitära skäl eller om man har EU-medborgare i familjen.

Reglerna kan inte heller tillämpas för personer som reser från andra Schengenländer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons