Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryskt fångenskap – fick 30 sekunder per måltid

Utsvulten, slagen, torterad och förnedrad.
En nyligen frisläppt ukrainsk soldat vittnar om sina upplevelser i ryskt fångenskap.
Ukraina • Publicerad 2 oktober 2022
Bilden till vänster visar Michailo Dianov den 11 maj innan de ukrainska styrkorna i stålverket Azovstal kapitulerade. Den andra bilden visar Dianov när han släpptes ur ryskt fångenskap fyra månader senare i ett fångutbyte.Foto: Handout/AFP/TT

– Tro mig, efter en månad av svält, när man blundar, glömmer man sin familj, sitt land, allt. Det enda du kan tänka på är mat.

Det säger Michailo Dianov till Sky News. Han var en av de sista ukrainska soldaterna att försvara stålverket Azovstal i Mariupol. När de ukrainska styrkorna kapitulerade i maj togs soldaterna som krigsfångar av ryska soldater.

Annons

Men för ett par veckor sedan genomfördes en fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina och 215 ukrainare släpptes. Många av dem hade försvarat Azovstal, bland dem Dianov.

30 sekunder mat

Efter fyra månader i fångenskap hade Dianov rasat 40 kilo i vikt.

– Det var omöjligt att äta. Man fick 30 sekunder på sig för varje måltid, berättar han och tillägger att de fick bröd för att det medvetet var svårt att äta, speciellt för fångar som fått sina tänder utslagna.

Han beskriver fängelset Oljonivka i den ryskkontrollerade Donetskregionen som ett koncentrationsläger. Varje dag funderade han på om han skulle överleva.

Enligt Dianov kastades fångarna i isoleringsceller där de kunde bli torterade om de plockade upp ett bär från golvet och åt det. De kläddes av, slogs med pinnar, fick elchocker och fick nålar instuckna under naglarna.

Bombades

Satellitbilder visar identiska husrader. Hus som inhyste 800 fångar, trots att de var tänkta för endast 150, enligt Dianov.

Fängelset bombades i juli och över 50 personer dog. Just då var Dianov inte där, eftersom han vårdades för sin brutna arm på annan plats. Vård som han beskriver som hänsynslös och utförd utan bedövning. Armen är fortfarande inte som den ska.

Det är svårt att bekräfta vad som händer i Oljonivka-fängelset. Men en flickvän till en annan frisläppt fånge har även hon beskrivit platsen för Sky News som ett koncentrationsläger.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons