Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryska straffet fördöms: "Släpp honom"

Vladimir Kara-Murza bör släppas omedelbart, kräver FN:s högsta människorättschef.
Den ryske regimkritikerns stränga straff fördöms på bred front. Hans fru ger honom högsta betyg.
Ryssland • Publicerad 17 april 2023
USA:s, Storbritanniens och Kanadas respektive ambassadörer i Ryssland var på plats vid domstolen i Moskva för att markera mot domen.
USA:s, Storbritanniens och Kanadas respektive ambassadörer i Ryssland var på plats vid domstolen i Moskva för att markera mot domen.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Vladimir Kara-Murza stod i den tilltalades glasbur när domen lästes upp. Intill honom, på andra sidan glaset, stod hans försvarare Maria Eismont.
Vladimir Kara-Murza stod i den tilltalades glasbur när domen lästes upp. Intill honom, på andra sidan glaset, stod hans försvarare Maria Eismont.Foto: Domstolen i Moskva via AP/TT
Jevgenija Kara-Murza var på plats hos Europarådet i Strasbourg i oktober förra året för att ta emot Vaclav Havel-priset i sin makes namn. Arkivbild.
Jevgenija Kara-Murza var på plats hos Europarådet i Strasbourg i oktober förra året för att ta emot Vaclav Havel-priset i sin makes namn. Arkivbild.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Den profilerade aktivisten och journalisten Kara-Murza straffas med 25 års fängelse i straffkoloni. Hans kritik av Rysslands invasion av Ukraina får det ryska rättsväsendet att stämpla honom som en landsförrädare.

Dagens dom utgör ytterligare ett slag mot rättssäkerheten och civilsamhället i Ryssland, konstaterar Volker Türk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. Han påpekar att Kara-Murza bör ha rätt till yttrandefrihet och associationsfrihet.

Annons

"Ingen bör fråntas möjligheten att praktisera sina mänskliga rättigheter och jag uppmanar de ryska myndigheterna att släppa honom utan dröjsmål", meddelar Türk.

Argt andra hemland

EU slår fast att hela rättsfallet är politiskt motiverat.

– Dagens hutlöst stränga domstolsbeslut visar återigen tydligt hur rättsväsendet missbrukas politiskt för att sätta press på aktivister, människorättsförsvarare och röster som motsätter sig Rysslands illegitima aggressionskrig mot Ukraina, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Även Storbritannien kräver omedelbar frigivning och utrikesminister James Cleverly har kallat till sig Rysslands ambassadör. Vladimir Kara-Murza har brittiskt medborgarskap, då han flyttade till Storbritannien i tonåren och senare gick på universitetet i Cambridge.

– Rysslands bristande åtagande för att slå vakt om grundläggande mänskliga rättigheter, som yttrandefriheten, är alarmerande, säger Cleverly.

– Vi uppmanar fortsatt Ryssland att följa sina internationella åtaganden, inklusive Vladimir Kara-Murzas rätt till ordentlig sjukvård.

Kara-Murza har haft ihållande hälsoproblem sedan två förmodade förgiftningar, 2015 och 2017.

Samvetsfånge

Även Tyskland vill förkasta domen på strängast möjliga vis, meddelar en talesperson för utrikesdepartementet i Berlin, som säger att det hela illustrerar hur chockerande stort förtrycket är i dagens Ryssland.

Liknande kraftord kommer från USA:s utrikesdepartement, som påminner om att det utöver Vladimir Kara-Murza finns ytterligare fler än 400 politiska fångar i landet.

Människorättsorganisationen Amnesty International för upp honom på listan över samvetsfångar i världen. Hans så kallade brott är i själva verket "enastående tappra handlingar", meddelar organisationen.

Annons

Den 41-årige ryssen får ett minst lika högt omdöme av sin fru, som väljer att se påföljden på ett annat sätt:

"Ett kvarts århundrade är ett A+ för modet, ihärdigheten och ärligheten i ditt flera år långa arbete. Jag är oändligt stolt över dig, min älskade, och står alltid vid din sida", skriver Jevgenija Kara-Murza i sociala medier.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons