Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryska duman godkänner förbud mot könsbyte

Rysslands parlamentet har röstat igenom en ny lagstiftning som gör könsbyte olagligt. Dessutom kommer transpersoner som redan bytt kön att få sina äktenskap ogiltigförklarade och förbjudas att adoptera barn.
Ryssland • Publicerad 14 juli 2023
Ryska parlamentets underhus har röstat igenom ett lagförslag som förbjuder könsbyte. Arkivbild.
Ryska parlamentets underhus har röstat igenom ett lagförslag som förbjuder könsbyte. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Dumans talman Vjatjeslav Volodin beskriver i ett uttalande på sociala medier en växande trend av könsbyte i USA vilket han hävdar leder till "en degenerering av landet vilket är oacceptabelt för oss".

"Det här beslutet kommer att skydda våra medborgare och våra barn", säger han, och lägger till att beslutet i underhuset var enhälligt.

Annons

Den nya lagen förbjuder könskorrigerande kirurgi, med undantag för barn med medfödda sjukdomar, och hindrar människor från att juridiskt ändra sitt kön i dokument utfärdade av myndigheter.

Svart marknad

Lagstiftningen kommer att få omfattande konsekvenser för ryska transpersoner då "medborgare som redan har bytt kön kommer att förbjudas att adoptera barn och deras äktenskap kommer att ogiltigförklaras".

Lagen måste först godkännas av parlamentets överhus och president Vladimir Putin innan den träder i kraft, steg som ses som formaliteter i ett land där lagstiftare är lojala mot Kreml.

Jan Dvorkin, en 32-årig psykolog som leder den ideella organisationen Centre T som hjälper transpersoner, sade till AFP före fredagens omröstning att han befarar en möjlig ökning av självmord till följd av lagförslaget. Han sade också att förbudet mot hormonbehandling riskerar att skapa en svart marknad.

Avvikande beteende

Sedan invasionen av Ukraina har Ryssland vidtagit en rad åtgärder, särskilt mot hbtq-rörelsen, i syfte att slå ner på beteenden som myndigheter anser vara "avvikande och västerländskt influerade".

I november förra året godkändes ett lagförslag som förbjuder alla former av hbtq-propaganda, vilket fått långtgående konsekvenser för bokutgivning och filmdistribution.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons