Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rumänsk minister avgår – misär på äldreboenden

Rumäniens arbetsmarknads- och socialminister Marius Budai avgår från sin post.
Orsaken är en stor statlig utredning som visar på en "inhuman behandling" av patienter på flera av landets äldreboenden.
Rumänien • Publicerad 13 juli 2023
Rumäniens parlament. Arkivbild
Rumäniens parlament. ArkivbildFoto: Andreea Alexandru/TT/AP

Förra veckan genomfördes husrannsakningar på 31 platser i Rumänien som en del av en större utredning om utnyttjande och misshandel av äldre och funktionshindrade personer.

De mest chockerande uppgifterna kom från tre privatägda äldreboenden i utkanten av huvudstaden Bukarest. Landets brottsbekämpande myndighet beskriver att de möttes av tortyrliknande förhållanden. Runt 100 personer hade misshandlats, fått för lite mat och saknade mediciner.

Annons

Enligt åklagare har de privata äldreboendena fått tiotusentals euro i månaden av statliga bidrag – som gått rakt ner i ägarnas fickor.

Fyra personer har gripits och elva är satta i husarrest.

– Att skydda de äldre och utsatta blev en cynisk verksamhet för människor som sökte vinst till varje pris, säger nytillträdde premiärministern Marcel Ciolacu.

– Jag har samtalat med minister Budai som berättade för mig att han kommer att avgå.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons