Roten till det goda
Rotselleri har en kryddig och sötaktig smak. Den är god i soppor, fonder, gratänger, pytter och - givetvis - rostad. Kanske tyckte Egyptens faraoners kockar likadant. Rotsellerin har fått plats i Egyptiska gravar från år 1100 före Kristi födelse. De nordiska kungarna fick vänta några tusen år, till 1300-talet efter Kristi födelse.
Palsternacka ger en söt "touch" på all maten. Speciellt god mosad, rostad eller i gratänger. Under medeltiden var palsternackan stapelvara. En roll som senare övertogs av potatisen. Palsternackan är en av de få grönsaker som bara blir sötare av lite frost.
På engelska heter kålrot "swede". Tydligen uppskattade vi svenskar denna rot så mycket att den fick vårt namn. Och det kan vi vara stolta över, för rotsellerin är lätt att odla, god och hållbar.
Länge var moroten känd som ljusgul, röd, vit eller lila. Den orange moroten dök inte upp inte förrän på 1700-talet.
Vanligast är de större vintermorötterna samt de spädare knippemorötterna, som kommer till våren. Men det finns också andra varianter. Till exempel runda morötter. Morötter är goda rårivna, till sallad eller juice, eller bara kokta som tillbehör. Prova att koka med potatisen nästa gång. Morötter passar i soppor, grytor, fonder och mos. Morotskaka känns aningen nyttigare än andra bakverk tack vare morot, mörkt socker, nötter och vegetabilisk olja. Förutsatt att du tar det lugnt med glasyren alltså. (PM)
Henrik Mattsson
Recept
Lax med kålsallad
4 portioner
4 bitar lax à 160 g
400 g vitkål
2 stora morötter
20 g färsk ingefära
1 msk farinsocker
2 dl crème fraiche
4 msk olivolja
400 g rotselleri
2 stora morötter
600 g potatis
Salt och vitpeppar
1 dl vitvinsvinäger
Bladpersilja (garnering)
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och tärna rotfrukter (ej morötter) och potatis grovt. Lägg dem i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och vitpeppar. Ställ i ugnen i cirka 1 timme. Känn med en kniv för att avgöra när de är klara.
Strimla eller riv vitkål och skalade morötter. Lägg rivet i en skål, tillsätt en tesked salt och rör om. Blanda i socker, vitpeppar, riven skalad ingefära och crème fraiche.
Koka upp cirka 1,5 liter vatten (så mycket att det täcker laxbitarna) tillsammans med vinäger, salt och vitpeppar, lägg i laxbitarna, koka i 2 minuter och sätt åt sidan. Låt svalna.
När rotfrukterna är klara serveras de med laxen (kall eller ljummen) toppad med en rejäl klick kålsallad samt bladpersilja.
Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad kål och senap
Också gott med fläsklägg, stekt kycklingfilé, kassler eller laxfilé.
4 portioner
400 g kålrot
200 g palsternacka
2 stora morötter
5-7 potatisar (400 g)
800 g fläskkorv
2 lagerblad
Stark senap
Smör eller olivolja (ej nödvändigt)
Salt och vitpeppar
Skala rotfrukter och potatis samt skär dem i bitar. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Salta vattnet väl. Koka i cirka 25-30 minuter. Koka fläskkorven i 15 minuter med lagerblad, salt och vitpeppar.
Känn med en kniv om rotfrukterna och potatisen är mjuka. Häll över nästan allt spad i en kastrull. Mosa därefter rotfrukt och potatis och späd med spadet till önskad fasthet. Smaksätt med salt och vitpeppar samt - om du vill - med smör eller olivolja. Skär upp korven och servera med mos, senap och gräddkokt kål.
Gräddkokt kål
Gott med stark senap till bland annat rotmos, fläsklägg, kassler, stekt eller kokt fisk.
4 portioner
700 g savoykål eller salladskål
50 g smör
3 msk vetemjöl
1 grönsaksbuljongtärning
2,5 dl matlagningsgrädde
Salt och vitpeppar
Socker (ej nödvändigt)
Dela kålen i klyftor. Skär bort det mesta av stocken. Strimla klyftorna. Koka savojkål i saltat vatten 5-10 minuter. Tag upp. Spara spadet. Salladskål behöver du inte förkoka utan den kan stuvas direkt.
Värm smör och mjöl, späd med 3 deciliter lag eller vatten. Tillsätt lite i taget under omrörning. Tillsätt buljongtärning, grädde och kål. Låt koka i 5 minuter och smaka av med salt och vitpeppar samt eventuellt en nypa socker.
Rökt kalkon med rotfruktsgratäng
Också god till allt slags filéer. Servera med tärnade kvisttomater med olivolja, balsamvinäger, salt och vitpeppar. Skivad och stekt zucchini är också gott till.
4 portioner
400 g rotselleri
200 g palsternacka
200 kålrot
500 g potatis
2,5 dl matlagningsgrädde
5 dl mjölk
2 klyftor vitlök (valfritt)
Salt och vitpeppar
30 g riven ost
700 g rökt kalkon eller annat kött
Skala rotfrukter och potatis. Dela i skivor eller bitar. Lägg i en kastrull eller stor panna med höga kanter. Fyll på med grädde och mjölk så att det täcker. Smaka av med salt, vitpeppar och pressad vitlök. Koka i 20 minuter på medelvärme. Rör om då och då.
Sätt ugnen på grill. Strö lite riven ost och låt gratängen få färg i ugnen.
Grillad kyckling på rotfruktsbädd
Går också bra att göra med hel, putsad fläskfilé.
4 portioner
300 g rotselleri
2 stora morötter
200 g palsternacka
500 g potatis
4 kycklingklubbor eller motsvarande delar
4 msk söt mörk soja (ketjap manis)
Salt och vitpeppar
Sätt ugnen på 175 grader. Skala rotfrukter och potatis. Skär i bitar och lägg i botten på en ugnsfast form stor som ett halvt ugnsbleck. Salta och peppra. Lägg kycklingbitarna ovanpå och pensla med mörk söt soja. Salta och peppra igen. Låt gå i cirka 50 minuter. Testa om rotfrukterna är mjuka och att inget rött kommer när du skär ett snitt i kycklingen. Servera med paprikasås.
Kall paprikasås
God till rostade rotfrukter och kyckling.
4 portioner
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk paprikapulver
Salt och vitpeppar
Blanda och servera i en skål bredvid.
(PM)
Henrik Mattsson