1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Roten till det goda

Sommaren tillhör primörerna. Hösten är rotfrukternas tid. Palsternacka, kålrot, morot och rotselleri. De förenar smak, användbarhet och pris till ett matvärldens fyndbutik.
Nyheter • Publicerad 17 oktober 2002

Rotselleri har en kryddig och sötaktig smak. Den är god i soppor, fonder, gratänger, pytter och - givetvis - rostad. Kanske tyckte Egyptens faraoners kockar likadant. Rotsellerin har fått plats i Egyptiska gravar från år 1100 före Kristi födelse. De nordiska kungarna fick vänta några tusen år, till 1300-talet efter Kristi födelse.

Palsternacka ger en söt "touch" på all maten. Speciellt god mosad, rostad eller i gratänger. Under medeltiden var palsternackan stapelvara. En roll som senare övertogs av potatisen. Palsternackan är en av de få grönsaker som bara blir sötare av lite frost.

På engelska heter kålrot "swede". Tydligen uppskattade vi svenskar denna rot så mycket att den fick vårt namn. Och det kan vi vara stolta över, för rotsellerin är lätt att odla, god och hållbar.

Länge var moroten känd som ljusgul, röd, vit eller lila. Den orange moroten dök inte upp inte förrän på 1700-talet.

Vanligast är de större vintermorötterna samt de spädare knippemorötterna, som kommer till våren. Men det finns också andra varianter. Till exempel runda morötter. Morötter är goda rårivna, till sallad eller juice, eller bara kokta som tillbehör. Prova att koka med potatisen nästa gång. Morötter passar i soppor, grytor, fonder och mos. Morotskaka känns aningen nyttigare än andra bakverk tack vare morot, mörkt socker, nötter och vegetabilisk olja. Förutsatt att du tar det lugnt med glasyren alltså. (PM)

Henrik Mattsson

Recept

Lax med kålsallad

4 portioner

4 bitar lax à 160 g

400 g vitkål

2 stora morötter

20 g färsk ingefära

1 msk farinsocker

2 dl crème fraiche

4 msk olivolja

400 g rotselleri

2 stora morötter

600 g potatis

Salt och vitpeppar

1 dl vitvinsvinäger

Bladpersilja (garnering)

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och tärna rotfrukter (ej morötter) och potatis grovt. Lägg dem i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och vitpeppar. Ställ i ugnen i cirka 1 timme. Känn med en kniv för att avgöra när de är klara.

Strimla eller riv vitkål och skalade morötter. Lägg rivet i en skål, tillsätt en tesked salt och rör om. Blanda i socker, vitpeppar, riven skalad ingefära och crème fraiche.

Koka upp cirka 1,5 liter vatten (så mycket att det täcker laxbitarna) tillsammans med vinäger, salt och vitpeppar, lägg i laxbitarna, koka i 2 minuter och sätt åt sidan. Låt svalna.

När rotfrukterna är klara serveras de med laxen (kall eller ljummen) toppad med en rejäl klick kålsallad samt bladpersilja.

Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad kål och senap

Också gott med fläsklägg, stekt kycklingfilé, kassler eller laxfilé.

4 portioner

400 g kålrot

200 g palsternacka

2 stora morötter

5-7 potatisar (400 g)

800 g fläskkorv

2 lagerblad

Stark senap

Smör eller olivolja (ej nödvändigt)

Salt och vitpeppar

Skala rotfrukter och potatis samt skär dem i bitar. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Salta vattnet väl. Koka i cirka 25-30 minuter. Koka fläskkorven i 15 minuter med lagerblad, salt och vitpeppar.

Känn med en kniv om rotfrukterna och potatisen är mjuka. Häll över nästan allt spad i en kastrull. Mosa därefter rotfrukt och potatis och späd med spadet till önskad fasthet. Smaksätt med salt och vitpeppar samt - om du vill - med smör eller olivolja. Skär upp korven och servera med mos, senap och gräddkokt kål.

Gräddkokt kål

Gott med stark senap till bland annat rotmos, fläsklägg, kassler, stekt eller kokt fisk.

4 portioner

700 g savoykål eller salladskål

50 g smör

3 msk vetemjöl

1 grönsaksbuljongtärning

2,5 dl matlagningsgrädde

Salt och vitpeppar

Socker (ej nödvändigt)

Dela kålen i klyftor. Skär bort det mesta av stocken. Strimla klyftorna. Koka savojkål i saltat vatten 5-10 minuter. Tag upp. Spara spadet. Salladskål behöver du inte förkoka utan den kan stuvas direkt.

Värm smör och mjöl, späd med 3 deciliter lag eller vatten. Tillsätt lite i taget under omrörning. Tillsätt buljongtärning, grädde och kål. Låt koka i 5 minuter och smaka av med salt och vitpeppar samt eventuellt en nypa socker.

Rökt kalkon med rotfruktsgratäng

Också god till allt slags filéer. Servera med tärnade kvisttomater med olivolja, balsamvinäger, salt och vitpeppar. Skivad och stekt zucchini är också gott till.

4 portioner

400 g rotselleri

200 g palsternacka

200 kålrot

500 g potatis

2,5 dl matlagningsgrädde

5 dl mjölk

2 klyftor vitlök (valfritt)

Salt och vitpeppar

30 g riven ost

700 g rökt kalkon eller annat kött

Skala rotfrukter och potatis. Dela i skivor eller bitar. Lägg i en kastrull eller stor panna med höga kanter. Fyll på med grädde och mjölk så att det täcker. Smaka av med salt, vitpeppar och pressad vitlök. Koka i 20 minuter på medelvärme. Rör om då och då.

Sätt ugnen på grill. Strö lite riven ost och låt gratängen få färg i ugnen.

Grillad kyckling på rotfruktsbädd

Går också bra att göra med hel, putsad fläskfilé.

4 portioner

300 g rotselleri

2 stora morötter

200 g palsternacka

500 g potatis

4 kycklingklubbor eller motsvarande delar

4 msk söt mörk soja (ketjap manis)

Salt och vitpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Skala rotfrukter och potatis. Skär i bitar och lägg i botten på en ugnsfast form stor som ett halvt ugnsbleck. Salta och peppra. Lägg kycklingbitarna ovanpå och pensla med mörk söt soja. Salta och peppra igen. Låt gå i cirka 50 minuter. Testa om rotfrukterna är mjuka och att inget rött kommer när du skär ett snitt i kycklingen. Servera med paprikasås.

Kall paprikasås

God till rostade rotfrukter och kyckling.

4 portioner

2 dl matlagningsyoghurt

1 tsk paprikapulver

Salt och vitpeppar

Blanda och servera i en skål bredvid.

(PM)

Henrik Mattsson

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.