Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Röstning pågår: ”Vid elva-tiden var det kö”

I en av Karlskronas centrala vallokaler är flödet av röstande ganska jämnt mitt på söndagen. Åtta timmar återstår av EU-valet.
Då och då uppstår kö.
– Den längsta var nog vid elva-tiden. Då kom det många på en gång, säger valarbetarna Gunbritt Wikström och Hans Assarsson.
Karlskrona • Publicerad 26 maj 2019
Hans Assarsson och Gunbritt Wikström tar emot röster och prickar av i röstlängden i vallokalen på Stadsbiblioteket i Karlskrona.
Hans Assarsson och Gunbritt Wikström tar emot röster och prickar av i röstlängden i vallokalen på Stadsbiblioteket i Karlskrona.Foto: Johanna Rundgren

De tar emot röster och prickar av i röstlängden på Stadsbiblioteket vid Stortorget i Karlskrona.

Biblioteket har två röstlokaler med varsin ingång. Röstande guidas till rätt lokal utifrån bostadsadress. Kvarteren Wachtmeister med flera till receptionen, kvarteren Hogland med flera till hörsalen.

Annons

Röstande kommer in, kan plocka till sig valsedlar bakom en skärm, och sedan sköta själva röstproceduren bakom en annan skärm.

Sedan lämnas rösten till valförrättarna, efter kontroll mot röstlängden, och kuvertet stoppas ner i urnan.

Det är val till EU-parlamentet. I Sverige har vallokalerna öppet till kl 21. Den sista vallokalen i Europa stänger kl 23. Först därefter kommer ett resultat börja rapporteras i 2019 års val.
Det är val till EU-parlamentet. I Sverige har vallokalerna öppet till kl 21. Den sista vallokalen i Europa stänger kl 23. Först därefter kommer ett resultat börja rapporteras i 2019 års val.Foto: Johanna Rundgren

Trycket i valet är varken större eller mindre än det brukar tycker Gunbritt Wikström och Hans Assarsson. De jobbade även under EU-valet 2014, följt av flera andra val till efter det.

– Det är nog ungefär likvärdigt, säger Hans Assarsson.

Samtidigt ser förtidsröstningen i 2019 års val till Europaparlamentet att gå mot nya rekord. Enligt Sveriges Radio har minst 1,4 miljoner redan förtidsröstat. Då är inte de förtidsröster inräknade som lämnats senare under helgen.

2014 blev antalet förtidsröster totalt 1,3 miljoner.

Johanna RundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons