Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rosa flamingor åter i kenyansk park

Kenya • Publicerad 3 september 2020
En rosa flamingo, fotograferad på en djurpark i Tyskland. Arkivbild.
En rosa flamingo, fotograferad på en djurpark i Tyskland. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

De rosa fåglarna tillhörde länge den kenyanska nationalparken Nakurus främsta turistattraktioner. Men för åtta år sedan försvann de, bortdrivna av stigande vattennivåer i Nakurusjön.

Nu är parkens rosa flamingor tillbaka. Flockar ses leta efter mat i sjöns turkosa vatten och flyga i eleganta formationer.

Annons

– Med ökningen av antalet flamingor har vi även sett en ökning av antalet besökare, säger Caroline Mwebia, parkens turismansvariga.

Hon vill dock inte ge någon statistik. Nationalparkerna i Kenya har drabbats hårt av den pågående coronaviruspandemin, som resulterat i dramatiskt färre besökare.

Flamingor livnär sig i huvudsak på kräftdjur, vilket är orsaken till att deras fjäderdräkt och näbb är rosa. När Nakarusjöns vatten började stiga för åtta år sedan gav sig fåglarna av till andra, grundare sjöar. Men omfattande skyfall har resulterat i att vattennivåerna stigit även i dessa – vilket fått fåglarna att söka sig tillbaka till sina ursprungliga jaktmarker.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons