Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rön i Sydafrika: Ny variant smittsam men mild

Virusvarianten omikron ökar risken att bli smittad markant, men få drabbade behöver sjukhusvård då symptomen är mildare jämfört med tidigare varianter.
De slutsatserna dras i en tidig utvärdering av omikron i Sydafrika.
Sydafrika/USA/Japan • Publicerad 2 december 2021
Vaccinering i Lawley, nära Johannesburg i Sydafrika.
Vaccinering i Lawley, nära Johannesburg i Sydafrika.Foto: Shiraaz Mohamed/AP/TT
En ensam passagerare passerar biljettdiskarna vid Narita internationella flygplats i Tokyo.
En ensam passagerare passerar biljettdiskarna vid Narita internationella flygplats i Tokyo.Foto: Hiro Komae/AP/TT

Sydafrika bekräftade drygt 11 500 fall under torsdagen, främst i den drabbade regionen Guateng. Det är fem gånger fler fall än vad som rapporterades för en vecka sedan, då Sydafrika konstaterade den nya virusvarianten.

Tre fjärdedelar av de smittade bär på omikronvarianten, men läkaren Mary Kawonga sade att antalet som läggs in på sjukhus eller avlider inte ökar proportionerligt med smittspridningen.

Annons

– Det är mycket lägre (sjukhusinläggningar) än under den tredje vågen, sade Kawonga på en presskonferens, rapporterar AFP.

Nya jämförelser

De empiriska betraktelserna stämmer överens med beräkningar som den sydafrikanska smittskyddsmyndigheten NICD kommit fram till. Enligt NICD i Johannesburg ökar risken för att åter bli smittad tre gånger med omikron jämfört med tidigare kända coronavirus, enligt brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Forskningsdata "ger information om att omikron kan undgå immunitet från tidigare infektion", skrev NICD tillsammans med det sydafrikanska forskningscentret Sacema i ett uttalande på torsdagen.

Smittspridningen gav återklang i många huvudstäder, medan allt fler länder bekräftar smittofall av omikron.

Frankrikes smittskyddsansvariga sade att den nya varianten kommer att vara dominerande i smittospridningen "inom veckor", skriver Reuters.

Allt fler ledare varnar samtidigt för att den nya smittspridningen får oresonliga politiska konsekvenser.

Manar till besinning

USA:s president Joe Biden sade vid ett framträdande att insatserna inte får "politiseras".

– Vi måste bekämpa viruset med vetenskap och snabbhet, inte med kaos och förvirring, sade Biden och gjorde det tämligen klart att en omfattande lockdown för närvarande inte är aktuell.

Internationellt resande har åter drabbats. Det amerikanska flygbolaget United Airlines varnar för att omikron lägger till de stora hoten mot flygindustrin, skriver Financial Times.

Men i eftertankens kranka blekhet är det flera länder som överväger beslut om reseförbud och stängda gränser.

Annons

Japan backade om ett stopp för nya bokningar på internationella flyg till landet i syfte att hejda virusvarianten omikron, dagen efter att beslutet meddelades av transportdepartementet.

Tvärvändningen kommer efter att policyn fått kritik för att vara en överreaktion och leda till nationell isolering.

Ett bokningsstopp skulle ha slagit hårt mot japanska medborgare som vill återvända hem till helgerna, enligt premiärminister Fumio Kishida.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons