Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Röda Khmerernas tortyrchef har avlidit

Kaing Guek Eav, som var chef för Röda Khmerernas ökända tortyrfängelse och som har 15 000 liv på sitt samvete, har avlidit.
Kambodja • Publicerad 2 september 2020
Kaing Guek Eav under rättegången 2010. Arkivbild.
Kaing Guek Eav under rättegången 2010. Arkivbild.Foto: Heng Sinith/AP/TT

Kaing Guek Eav – också känd som kamrat Duch – har avlidit efter att under flera år till och från ha vårdats på sjukhus för en lungsjukdom.

77-årige Duch var chef för Röda Khmerernas ökända tortyrfängelse S-21, också kallat Tuol Sleng, och avtjänade en livstidsdom för brott mot mänskligheten och krigsbrott. Han var den första befälhavaren inom Röda Khmererna att dömas 2010. Han har själv hävdat att han bara lydde order.

Annons

Endast ett fåtal av de 15 000 intagna på Tuol Sleng överlevde under åren 1975–1979. Till fängelset fördes de kambodjaner som anklagades för att vara fiender till den maoistiska revolutionen och erkännanden framtvingades under svår tortyr, innan fångarna fördes till avrättning och begravning i ett närliggande område kallat "Dödens fält".

Förde arkiv

Den före detta matematikläraren Duch förde pedantiska anteckningar och lät fotografera samtliga fångar, vilket fungerade som bevis under rättegången mot honom. Av fängelsearkiven framgår att han var hänsynslös: "Döda allihop" har han skrivit i marginalen till en lista med namn på barn.

När Röda Khmererna störtades såg Duch till att överlevande fångar dödades innan han flydde in i djungeln och höll sig gömd under nästan två decennier. Han avslöjades 1999 av den irländske fotografen Nic Dunlop. Dunlop kände igen den forne fängelsechefen från ett foto, och i en intervju erkände Duch vem han var. Några veckor senare hamnade han bakom lås och bom.

Fängelset ett museum

Fängelset Tuol Sleng är i dag ett museum över Röda Khmerernas folkmord i Kambodja under 1970-talet, då två miljoner människor dog.

Få personer ur Röda Khemernas styre har kunnat dömas för sina brott. Förra året avled en av de dömda – Nuon Chea – känd som "broder nummer två", den kambodjanske diktatorn Pol Pots närmsta man och sedd som Röda Khmerernas främste ideolog. Han var då 93 år gammal.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons