Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Robotens historia

Redan de gamla grekerna och romarna hade visioner om robotliknande, mekaniska varelser. 1495 ritade Leonardo da Vinci en mekanisk riddare som kunde röra armarna, den anses vara den första skissen av en humanoid.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2008

Ordet ”robot” blev allmänt känt 1921 då det användes i en pjäs som den tjeckiske författaren Karel Capek skrivit. Sedan dess har Isaac Asimovs bok I, Robot och filmatiseringar som Star Wars och Star Trek bidragit till den allmänna bilden.De första robotarna vars rörelser drivs av elektriska motorer, den dansande Elektra och hennes hund Sparko, skapades 1940 i USA. Astro Boy, en tecknad robotfigur, såg dagens ljus i Japan 1953. Året därpå designade George Devol den första industriroboten i USA.1956 myntas begreppet Artificiell intelligens (AI) av John McCarthy. Tre år senare startar han och några kollegor världens första och än i dag ledande forskningslabb för AI vid universitetet Massachusetts Institute of Technology. Forskningen tar fart i USA, Storbritannien och Japan.1967 installeras den första industriroboten i Sverige, i en fabrik som ägs av Gränges Weda.1968 byggs och testas Shakey, den första rörliga roboten som kan se, i Kalifornien i USA. Fem år senare byggs världens första fullstora humanoid i Japan. Den kan konversera enkelt, lyfta och mäta avstånd.På 1990-talet började över 40 japanska bolag att producera kommersiella robotar. 1997 åkte världens första självgående och autonoma robot till Mars och gick omkring. Kort därpå lanserades Hondas humanoid Asimo och Sonys SDR-4X. Den sistnämnda kan dansa, känna igen ett ansikte och sjunga tvåstämmigt.Nu pågår vidlyftiga forskningsprojekt inom näringslivet och på världens ledande universitet. Den sydkoreanska regeringen har satt som mål att ha en robot i varje hem 2013.

Källa: Scientific American och Tekniska museet (TT)

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons