Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Riskfyllda resor när Kabuls flygplats stängts

Med flygplatsen i Kabul stängd återstår få vägar ut ur landet för de afghaner som vill lämna landet.
Men att försöka lämna Afghanistan landvägen blir alltmer komplicerat – och farligt.
Afghanistan • Publicerad 1 september 2021
Afghanska familjer samlas för att få mat som delas ut av en kristen organisation i utkanten av pakistanska Chaman, beläget i provinsen Baluchistan vid gränsen till Afghanistan.
Afghanska familjer samlas för att få mat som delas ut av en kristen organisation i utkanten av pakistanska Chaman, beläget i provinsen Baluchistan vid gränsen till Afghanistan.Foto: AP/TT

Enligt en amerikansk veteran som hjälper till med de fortsatta evakueringarna har talibanrörelsen har satt upp fler och fler kontrollstationer längs med de vägar som leder norrut från huvudstaden Kabul, mot friheten i de centralasiatiska grannländerna i norr.

Dessutom har talibanerna förbjudit kvinnor att resa utan en manlig följeslagare. Privata företag som försöker hjälpa afghaner att fly rekommenderar människor att "ligga lågt".

Annons

– Såvida du inte är någon som aktivt letas efter så bör du ligga lågt. Jag vet att det är en omöjlig sak att säga till en befolkning som är oerhört rädda inför framtiden, säger veteranen.

Riskabel resa landvägen

Hussain och hans sex döttrar kämpade för att ta sig igenom talibanernas kontrollstationer vid Kabuls flygplats i flera dagar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Men trots att han har ett amerikanskt pass så lyckades familjen inte komma ombord på något av de sista planen mot säkerheten.

Efter USA:s slutgiltiga uttåg ur Afghanistan natten till tisdagen är de kvarvarande alternativen få. Hussain är nu en av de tusentals afghaner som överväger en riskabel resa landvägen mot friheten. Resan oroar honom – särskilt med tanke på de sex döttrarna.

– Jag hör på nyheterna och från släktingar att tusentals väntar vid gränsen till Pakistan för att försöka komma in i Pakistan. Jag vet inte vad jag ska göra, om jag borde åka mot Tadzjikistan, säger han till Reuters.

Brittiska samtal med talibaner

Talibanerna har uttryckt en önskan om att kommersiella flygplan ska fortsätta att trafikera Afghanistan efter att västländerna lämnat. Men hittills ser det mörkt ut. Världens flygbolag undviker afghanskt luftrum och internationella aktörer tvivlar på talibanernas förmåga att driva en flygplats som sargats av den senaste tidens massevakueringar. Samtal mellan talibanrörelsen, Turkiet och Qatar om hur flygplatsen ska skötas tros dra ut på tiden.

Under tiden packar allt fler afghaner ner sina käraste ägodelar och ger sig ut på flykt – antingen söder- eller österut, mot Pakistan, eller mot de centralasiatiska grannarna i norr. Tadzjikistan har lovat att ta emot 100 000 afghanska flyktingar, medan Uzbekistan har sagt att landet ska fungera som transitland för amerikaner, tyskar och eventuellt andra nationaliteter som försöker lämna Afghanistan.

Vissa länder har öppnat för samtal med talibanrörelsen för att få ut kvarvarande medborgare och allierade, däribland Storbritannien som nu pratar med talibanföreträdare i Doha.

Halv miljon kan fly

För de som har råd bland vanliga afghaner går flykten i minibussar och privata bilar, genom oländig terräng via ett lapptäcke av talibankontroller. För de som tidigare arbetat för militären, regeringen eller för utländska styrkor beskrivs resan som extra riskfylld.

USA:s utrikesminister Antony Blinken lovade i måndags att man ska hjälpa de runt 200 amerikaner som beräknas vara kvar i landet. Men det är komplicerat att hjälpa folk ut landvägen, sade han.

– Det blir en helt annorlunda fas jämfört med den evakuering som just avslutades, säger han.

Enligt FN:s flyktingorgan kan uppemot en halv miljon afghaner komma att fly landet den närmaste tiden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons