Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Region gjorde otillåtna köp – riskerar avgift

Vård • Publicerad 8 november 2022
Konkurrensverket vill att Västra Götalandsregionen ska betala upphandlingsskadeavgift. Arkivbild.
Konkurrensverket vill att Västra Götalandsregionen ska betala upphandlingsskadeavgift. Arkivbild.Foto: Claus Gertsen /TT

Sahlgrenska universitetssjukhuset har anlitat Lunds universitet för laboratorieanalystjänster, utan att avtalen har annonserats enligt upphandlingsreglerna. Konkurrensverket vill nu att Västra Götalandsregionen, som sjukhuset är en del av, ska betala 620 000 kronor i avgift.

Myndigheten har granskat Västra Götalandsregionens inköp av laboratorieanalystjänster från Lunds universitet under 2021. Konkurrensverket meddelar i ett pressmeddelande att myndigheten tycker att de utgör otillåtna direktupphandlingar, då regionen inte annonserade enligt lagen om offentlig upphandling.

Annons

Inköpen har inte heller dokumenterats enligt lagens krav, och man har inte upprättat några skriftliga avtal.

Konkurrensverket har vänt sig till förvaltningsrätten i Göteborg om att myndigheten tycker att regionen ska betala upphandlingsskadeavgift. Enligt Konkurrensverket påverkas beloppet också av att regionen genomfört otillåtna direktupphandlingar sedan 2019.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons