1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ökad risk för krock med vilt i Blekinge

Hösten är här och det innebär att vi går in i värsta tiden för viltolyckor.
Enligt ny statistik från If så är Blekinge ett av de län i landet där det är störst risk att drabbas.
Blekinge • Publicerad 11 oktober 2018
Foto: JOHAN NILSSON / TT

Förra året skedde det totalt 61 300 viltolyckor i Sverige, vilket är en historiskt hög nivå. Och 2018 verkar gå mot ännu dystrare siffror. Redan nu har det skett över 41 000 olyckor på vägarna och då har vi precis gått in i hösten vilket är perioden då flest viltolyckor inträffar.

Försäkringsbolaget If har tagit fram en lista över länen och vilka som är mest olycksdrabbade i förhållande till antalet registrerade personbilar och den listan toppar Kalmar län.

Blekinge placerar sig på en femteplats med 13 olycksfall per 1000 bilar hittills i år där Blekinge förra året placerade sig på en trettonde plats.

– Jag är lite förvånad över den siffran, jag trodde inte att det var så mycket, säger polisen Mats Dalén som har länsansvaret för Blekinge inom Nationella Viltolycksrådet, NVR.

I Blekinge har 1 149 viltolyckor rapporterats såhär långt under 2018. Av dessa har merparten, 914 stycken, varit fall av kollision med rådjur. Samtidigt kan man se en tydlig ökning i antalet krockar med vildsvin. Redan såhär långt in på året har 180 vildsvinsolyckor rapporterats, vilket är högre än siffran för hela fjolåret (171).

– Det är är betydligt färre olyckor med älgar nu och jag skulle vilja påstå att det är en drastisk minskning. Däremot ökar olyckorna med vildsvinen markant.

Att det redan varit så många viltolyckor är oroande då vi nyligen klev in i oktober.

– Det är under de tre sista månaderna på året som flest bilar rör sig när djuren passerar vägarna precis vid skymningen och gryningen. Två tredjedelar av alla årets olyckor sker under oktober, november och december.

Så hur minimera man riskerna för att krocka med djur? Sänk farten menar Dalén.

– Föraren måste minska hastigheten och gör man det så ökar chanserna att hinna bromsa i tid betydligt. Mycket är upp till oss som kör, säger Mats Dalén.

Samuel AbrahamssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.