Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Räddningstjänsten: Stor risk för bränder

Försommar, sol – och bränder. Det varma och torra vädret medför just nu risk för gräs- och skogsbränder i stora delar av Sverige.
Väder • Publicerad 31 maj 2020
Det varma och torra vädret ökar risken för gräs- och skogsbränder i nästan hela landet. Arkivbild.
Det varma och torra vädret ökar risken för gräs- och skogsbränder i nästan hela landet. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Efter en kall vår gjorde sommaren ett efterlängtat intåg i mångas liv i veckan. Under helgen har det varit runt 20 grader i stora delar av landet, och i början på veckan väntas temperaturerna klättra ytterligare upp mot 25 grader på sina håll.

Men det varma och torra vädret medför även en ökad risk för bränder.

Annons

– Det har varit ganska torrt och kommer att fortsätta vara det de närmsta dagarna. I samband med att temperaturen stiger finns det en risk för att det kan uppstå bränder, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Varningar i hela landet

SMHI har utfärdat brandvarningar för i stort sett hela Sverige, från Skåne till Norrbotten. I södra delarna av landet handlar det om stor risk för skogsbränder, medan det från Dalarna och uppåt handlar om stor risk för bränder i torrt fjolårsgräs.

– Det kommer vara lite blåsigt, så om det börjar brinna någonstans kan det sprida sig ganska snabbt, säger Jon Jörpeland.

På Räddningsregion Mitt, som bland annat innefattar Gotland, Uppsala och området kring Stockholm, förbereder man sig för att bränderna ska ta fart.

– Värdena är höga och till och med extremhöga. Risken är väldigt stor, kombinerat med kraftiga vindar vilket gör att det blir stor spridning, säger Moa Hummelgård, operativ chef.

I området har man kontinuerligt haft en del bränder i terräng under våren, men ingen större händelse.

– Men eftersom det är så höga värden, kombinerat med mycket folk ute och mycket folk i skärgården, förväntar vi oss i stort sett att det ska ske något i dag.

"Undvik engångsgrillar"

Flera kommuner runt om i landet varnar på olika sätt för brandrisken. I Halmstad uppger man exempelvis att det är olämpligt att elda, medan det i flera skånska kommuner och nio kommuner i Dalarna råder strikt eldningsförbud. I Räddningsregion Mitt avråder man från att elda.

– Generellt vill vi inte att man ska elda överhuvudtaget i skog och mark. Man ska även undvika engångsgrillar, historiskt har vi sett att de har blivit så varma på undersidan att de antänt marken, säger Moa Hummelgård.

Även i de kommuner där eldning är tillåtet gäller det att vara försiktig, säger Jon Jörpeland på SMHI.

Annons

– Man får vara väldigt uppmärksam på exakt var man grillar, om man skulle göra det.

Varningarna kommer ligga kvar i alla fall i början på veckan, men från och med onsdag-torsdag väntas ostadigare väder vilket kan påverka brandrisken, enligt Jon Jörpeland.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons