Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Riksbanken lånar ut 500 miljarder

Riksbanken lånar ut 500 miljarder kronor till företagen via bankerna.
Detta för att företag inte ska gå i konkurs i samband med coronaviruset.
Beslutet togs under ett extrainsatt möte.
Ekonomi (TT) • Publicerad 13 mars 2020
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I ett pressmeddelande skriver Riksbanken att viruset har tydligt negativa effekter på ekonomin.

Beslutet har nu tagits för att lindra konsekvenserna.

Annons

”Turbulensen på finansmarknaderna gör att företag, som i grunden är livskraftiga, kan få svårt att finansiera sig. Då är det viktigt att bankerna fortsätter att förse företagen med lån så att kreditförsörjningen inte hotas. Åtgärderna i det här läget ska ses som en form av försäkring som gör att svenska företag särskilt små och medelstora – kan känna trygghet kring att kreditförsörjningen kommer att fungera", skriver riksbankschefen Stefan Ingves i ett pressmeddelande.

Flaggade tidigare i veckan

Stefan Ingves flaggade redan tidigare i veckan för att det kan bli aktuellt med lån till företag via bankerna, medan han tonade ned sannolikheten för att Riksbanken skulle sänka styrräntan från noll till minus.

"För att göra det attraktivt för bankerna att utnyttja faciliteten ges lånen till en rörlig ränta motsvarande Riksbankens reporänta, för närvarande 0 procent, och löper under 2 år. För att säkerställa att de lån som Riksbanken tilldelar bankerna kommer företagen tillgodo, kommer Riksbanken löpande att följa upp bankernas utlåning till icke-finansiella företag", skriver Riksbanken.

Håller en pressträff

Ingves kommer att hålla en presskonferens klockan 11 i dag. Sedan tidigare är det dessutom klart att Finansinspektionen att (FI) sänker bankernas buffertkrav från 2,5 till 0 procent till följd av coronaviruset. Sänkningen motsvarar 45 miljarder kronor.

Dessutom ska finansmarknadsminister Per Bolund (MP) under dagen hålla ett telefonmöte med landets tio största banker liksom svenska bankföreningen och Sparbankernas riksförbund. Detta med anledning av coronaviruset.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons