Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Resebolag: Värmen inte skäl för avbokning

Extrem värme plågar Europas resmål. Det tycks dock inte stoppa svenska turister – trots att temperaturerna för vissa grupper kan vara direkt farlig.
Men värmen anses inte vara skäl nog för avbokning, enligt resebolag.
Värme • Publicerad 18 juli 2023
En man försöker släcka en brand väster om Greklands huvudstad Aten.
En man försöker släcka en brand väster om Greklands huvudstad Aten.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT
Symtomen är flera för hur kroppen påverkas av extrem värme.
Symtomen är flera för hur kroppen påverkas av extrem värme.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Värmen har förvandlat södra Europa till något som liknar en gigantisk pizzaugn, enligt klimatforskare. Men trots extrema temperaturer fortsätter svenskar att åka utomlands under juli och augusti, enligt resebolag TT har pratat med.

– När vädret är osäkert hemma i Sverige ökar efterfrågan att resa utomlands. Man vill komma i väg till Medelhavet i alla fall, säger Martina Krantz, pressansvarig på Apollo.

Annons

Även TUI vittnar om att bokningstrycket liknar tidigare somrar. Resebolaget har skickat sms med information och råd till resenärer i områden där värmen härjar som värst.

– Vi hänvisar till lokala råd och rekommendationer. Man kan även fråga hotellet hur man ska förhålla sig till brandrisk och värme, säger kommunikationschef Adam Györki.

Ingen avbokning

Finns det hälsoskäl, bekräftade av läkare, kan resenärer göra ett försäkringsärende om det är värmeböljan som stoppar en från att resa. Men annars är det inget giltigt skäl för återbetalning av resan, enligt TUI.

– Värme eller värmebölja är inget skäl till att avboka, säger Györki.

Samma gäller hos Apollo.

– Det är bara då det finns en riktig avrådan för resa som vi tillåter återbetalning. Varmt väder är inget som ingår i det, säger Krantz.

SOS International är larmorganisation för folk som behöver hjälp under utlandsresor. De ser en ökning av antalet samtal från resenärer i Grekland, där skogsbränder rasar i värmens spår.

– Det är personer som undrar hur de ska förhålla sig om bränderna sprids till området där de befinner sig, eller personer som är nära och i de utsatta områdena som hör av sig, säger Charlotte Bjerregaard på SOS International.

Ersättning?

Rese- och försäkringsbolag erbjuder olika lösningar om resan påverkas av extremväder, enligt Konsumentverket. Det är viktigt för konsumenten att ha en dialog med sin reseleverantör och undersöka vilka villkor som gäller för om- eller avbokning.

– Ställs aktiviteter in på grund av värmen har man rätt till ersättning, som prisavdrag till exempel, säger Hanna Bornstedt, vägledare på Konsumentverket.

Annons

Paketrese- och charterlagen ger konsumenterna bättre skydd än de konsumenter som enbart bokat reguljärflyg.

– Kolla också om du har avbeställningsskydd för din resa i hemförsäkringen, innan du köper utökat reseskydd, säger Bornstedt.

Hälsoeffekter

För svenskar som är ute och reser kan de höga temperaturerna bli en chock för kroppen. När det är varmt regleras temperaturen genom att blodcirkulationen i de ytliga blodkärlen ökar, vilket vidgar kärlen så att svettproduktionen ökar.

– Det i sin tur ökar belastningen på primärt hjärtat och leder till vätske- och saltförluster. Har man då redan någon hjärt- och kärlsjukdom kan det bli farligt, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Även barn, äldre och andra kroniskt sjuka personer är extra känsliga.

Som turist i värmeböljan gäller det att vara uppmärksam på symptom som huvudvärk, yrsel och illamående. För att förebygga kan man dricka mycket vatten.

– Undvik alkohol och koffein, det är inte särskilt bra när det är väldigt varmt.

Dessutom kan det vara en god idé att följa sedvänjan som finns lokalt på många håll och ta en siesta mitt på dagen för att undvika den starkaste solen.

– Siestan finns av det skälet att den här varma tiden mitt på dagen är utmattande för kroppen. Så det är en ganska god idé egentligen, säger Sparreljung.

Fakta: Så klarar du en värmebölja

Drick mycket, även när du inte är törstig, och ät vätskerik mat som till exempel grönsaker och frukt. Undvik alkohol och koffein.

Dra ner gardiner, persienner och markiser för att ordna en sval miljö inomhus. Vädra på natten när det är svalt.

Undvik att vara utomhus när solen är som starkast mitt på dagen och undvik även fysisk aktivitet under de varmaste timmarna.

Svalka dig genom att ta en kall dusch eller lägg en blöt handduk runt nacken.

Använd löst sittande kläder i naturmaterial.

Var uppmärksam på varningstecken på värmepåverkan: förhöjd puls och andningsfrekvens, yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskade urinmängder kan också vara tecken på vätskebrist.

Tänk på att inte slänga glas i naturen, då det ofta startar bränder i de redan överhettade länderna.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Hjärt-Lungfonden

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons