Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordlång kö till containerhamn i Los Angeles

83 skepp väntade på fredagseftermiddagen utanför hamnen i Los Angeles. Enligt Bloomberg är kötiden beräknad till 17 dagar, .
Ekonomi • Publicerad 14 november 2021
Full fart, ändå är det rekordlånga köer i hamnen i Los Angeles. Arkivbild.
Full fart, ändå är det rekordlånga köer i hamnen i Los Angeles. Arkivbild.Foto: Ringo H.W. Chiu

– Varje del av leveranskedjan har nått full kapacitet. Vi letar efter ledig mark att lagra containrar på, utökar våra arbetstider vid terminalerna och implementerar en avgift som ska få transportörerna att ta bort sina containrar så snabbt som möjligt, säger Mario Cordero, vd för hamnen i Long Beach, till Bloomberg.

Stockningarna i leveranskedjorna efter pandemin ställer till problem för både hamnar, redare, industrier, butiker och konsumenter.

Annons

Det hela började förra våren. När viruset spred sig såg många framför sig att transportbehovet skulle avta. Den globala efterfrågan tog i stället fart – men då fanns för få containrar, och många av de som fanns satt fast i hamnar eller stod i kö för att lastas av, som nu, utanför Los Angeles hamn.

Containerflottan, med sina drygt 25 miljoner containrar, räckte inte till.

Samtidigt har transportföretagen försökt lösa logistiska knutar, men störningarna i det komplicerade fraktsystemet gör köbildning svår att undvika.

Det har gjort att fraktpriserna skjutit i höjden. Enligt Bloomberg är nu kostnaden för att skeppa en 40-fot lång container från Shanghai till Los Angeles den här veckan 9 947 dollar, motsvarande 87 000 kronor, en ökning på 145 procent jämfört med för ett år sedan, enligt Drewry World Container Index.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons