1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Regeringsbeslut ska ge komvux andrum

Pandemin sätter vissa elever i kommunal vuxenutbildning i kläm.
Nu förlänger regeringen möjligheten att utfärda slutbetyg för gymnasial nivå fram till 2025.
Utbildning • Publicerad 1 april 2021
Utbildningsminister Anna Ekström. Arkivbild.
Utbildningsminister Anna Ekström. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Fram till 2012 fick elever som var klara med komvux ett slutbetyg som kunde användas till att söka in på högskola eller universitet. Efter gymnasiereformen 2012, som bland annat kom med ett nytt betygssystem, utfärdas i stället en gymnasieexamen.

Slutbetyg har kunnat användas under en övergångsperiod. Men för att kunna få ett slutbetyg utfärdat måste man vända sig till komvux – vilket pandemin har försvårat.

På grund av det sköt regeringen fram slutdatumet för att utfärda slutbetyg till 1 juli 2021. Nu förlänger man den perioden ytterligare, hela vägen fram till 1 juli 2025.

Plockar fram betyg

– Det är ett tillräckligt stort problem för att vi ska skjuta på ikraftträdandet. Annars riskerar det att drabba enskilda människor väldigt hårt, säger Anna Ekström.

Många har på grund av den av pandemin förändrade arbetsmarknaden tvingats plocka fram sina gamla betyg, säger hon.

– Många ser att deras jobb har blivit osäkra och försöker hitta nya vägar tillbaka till arbetsmarknaden.

Svårt med gymnasiet

Ekström säger att hon har fått signaler om att ungdomar i pandemin får kämpa hårt för att klara gymnasiet och att trycket på komvux därför lär öka de kommande åren.

Därför förlängs perioden med fyra år.

– Syftet med den här längre förlängningen är att ge arbetsro till komvux att arbeta med det som är allra viktigast: att rusta de som behöver komvux för att kunna ta ett jobb.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.