Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Regeringen: Ukrainare ska jobba

Regeringen vill trycka på extra för att ukrainare som söker skydd i Sverige ska börja arbeta så snabbt det går.
Ekonomi • Publicerad 7 april 2022
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).Foto: Jessica Gow/TT

Arbetsförmedlingen och Migrationsverket får i uppdrag att ta fram riktad information om det svenska samhället, arbetsmarknaden och vikten av att försörja sig själv.

– Alla som kan arbeta ska arbeta, vi har höga förväntningar på dem som kommer, säger migrations- och integrationsminister Anders Ygeman (S) på en pressträff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Finns jobb

Annons

– Det finns många lediga jobb att söka och goda möjlighet för den som söker tillfälligt skydd att komma ut i arbete, säger Nordmark.

Den som får uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet får också arbetstillstånd direkt. Registrering för ukrainare tar nu cirka nio dagar, enligt Nordmark. Även om de får arbeta direkt har de inte rätt till samma etableringsinsatser som asylsökande.

– Alla som kommer ska få information om hur man söker jobb och och i vilka branscher och yrken det råder brist, säger Eva Nordmark när hon ger exempel på vad informationen ska innehålla.

Scenario håller?

Enligt Anders Ygeman håller ännu Migrationsverkets huvudscenario om att 76 000 personer bedöms söka sig till Sverige före den 1 juli. Hittills har cirka 30 000 kommit, den övervägande delen är kvinnor och barn.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons