Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Regeringen kallar till extra krismöte

Regeringen kallar in krishanteringsrådet till ett extra möte med anledning av situationen i omvärlden, rapporterar Expressen.
Politik • Publicerad 11 oktober 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Förutom ordinarie deltagare som överbefälhavaren, rikspolischefen, Säpochefen och MSB:s generaldirektör har även Energimyndigheten, Finansinspektionen, Försäkringskassan, Livsmedelsverket, Skatteverket och Trafikverket kallats till mötet som hålls på torsdag.

Enligt kallelsen ska mötet handla om ”samverkan och ömsesidigt informationsutbyte om myndigheternas arbete och beredskap med anledning av omvärldsutvecklingen”.

Annons

Krishanteringsrådet har två ordinarie möten per år men kan utöver det sammankallas vid kriser och allvarliga händelser. Sådana extra möten har hållits bland annat vid krigsutbrottet i februari i år och i början på pandemin i mars 2020, noterar Expressen.

Vem eller vilka som företräder regeringen på mötet framgår inte, men kallelsen kommer från statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson och chefen för regeringskansliets krisberedskap Annika Brändström.

Fakta: Krishanteringsrådet

Krishanteringsrådet är regeringens forum för informationsutbyte mellan Regeringskansliet och myndigheter. Vid rådets möten träffas Regeringskansliet och rådets ledamöter för information och diskussion. Under normala förhållanden sammanträder rådet två gånger per år.

Rådet kan också sammankallas under allvarliga händelser och kriser.

Krishanteringsrådet inrättades av regeringen i december 2008 och leds av statsministerns statssekreterare. I rådet ingår normalt rikspolischefen, säkerhetspolischefen, överbefälhavaren samt generaldirektörerna för Svenska kraftnät, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Post- och telestyrelsen (PTS), Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten.

I rådet ingår även en landshövding som företräder länsstyrelserna.

Källa: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons