Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Smittan minskar – nya lättnader 15 juli

Regeringen tar ytterligare steg i öppningsplanen för Sverige.
Bland annat kommer fler besökare kunna släppas in i butiker och gym.
Coronaviruset • Publicerad 12 juli 2021
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och statsepidemiolog Anders Tegnell (t.v.) vid en digital pressträff med anledning av regeringens plan för avveckling av restriktioner.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och statsepidemiolog Anders Tegnell (t.v.) vid en digital pressträff med anledning av regeringens plan för avveckling av restriktioner.Foto: Erik Simander /TT

Regeringen gav på måndagen en uppdatering av coronaläget och av planen för avveckling av coronarestriktionerna.

– Utvecklingen går stadigt åt rätt håll. Smittspridningen och belastningen på vården minskar, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Annons

Därför tar nu regeringen beslut om ytterligare lättnader, helt enligt steg 3 i öppningsplanen. Lättnaderna träder i kraft den 15 juli.

Då lyfts förbudet för långväga kollektivtrafik att sälja biljetter till mer än 50 procent av platserna.

– För passagerare gäller givetvis fortfarande att vara försiktig om man känner sig sjuk, säger Baylan och poängterar att även resebolagen har ett ansvar att minska trängsel.

Lättnad för butiker

Kommuners möjlighet att utfärda tillträdesförbud till parker eller badplatser då det finns risk för trängsel tas bort.

– Det är inte längre motiverat att ha kvar den möjligheten, säger Ibrahim Baylan.

Folkhälsomyndigheten upphäver också kraven på ett minsta antal kvadratmeter per person för handelsplatser, gym, museer och nöjesparker. Andra krav på att förebygga smittspridning finns dock kvar.

– Jag vet att det är efterlängtat, säger Baylan.

Publiktaken för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster – som fotbollsmatcher, konserter, bio och demonstrationer – ligger som planerat kvar på nuvarande nivå. I dag gäller till exempel tak på 300 personer för sittande publik inomhus och tak på 3 000 för sittande publik utomhus.

Men regeln om att sällskap på högst fyra personer får sitta tillsammans på sådana tillställningar ändras till högst åtta, både inomhus och utomhus. Däremot blir kravet på minst en meter mellan sällskapen kvar.

Nästa steg

Enligt öppningsplanen ska publiktaken tas bort helt i nästa steg, då smittspridning och belastning på vården nått den så kallade nivå ett.

Annons

– Vi har väl trott att det ska hända någon gång i slutet på augusti eller början av september. Men det beror helt på utvecklingen och det kräver att vi har ännu lägre smittspridning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

För att uppnå denna nivå måste antalet coronafall per 100 000 invånare och dag i genomsnitt understiga 50 över en 14-dagarsperiod. Utvecklingen i smittspridningen ska dessutom ha varit stabilt nedåtgående i minst två veckor, det totala antal patienter i slutenvården på grund av covid-19 ska vara under 100 – varav patienter i behov av intensivvård under 25 – och vaccinationstäckningen i befolkningen med en dos ska vara över 70 procent.

Två tredjedelar

I dagsläget ligger det genomsnittliga antalet coronafall per 100 000 invånare och dag på 38, enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport för veckorna 25 och 26.

Enligt statistik från Svenska intensivvårdsregistret intensivvårdas 23 personer med covid-19 i Sverige, och 129 personer vårdades under söndagen inom slutenvården.

I fredags hade 67,4 procent av svenskarna fått sin första vaccindos och 43,5 procent hade fått två doser.

TT: När kan klubbar och dansgolv öppna igen?

– I princip har vi ju sagt att i nivå ett ska vi inte ha några restriktioner kvar. Men det kommer fortsätta kräva en viss försiktighet, framförallt i den typen av inomhusaktiviteter, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Det har ju visat sig att i just den typen av miljöer, nattklubbar och liknande, det är där man ser de stora utbrotten på kontinenten just nu.

Fakta: Detta händer 15 juli

Restriktioner som försvinner:

Platsbegränsningen på fjärrtåg och långfärdsbussar tas bort.

Rådet om begränsningar av antalet passagerare per fordon i kollektivtrafiken tas bort.

Kommunernas möjlighet att besluta om vistelseförbud för till exempel parker och badplatser upphävs.

Butiker, gym, simhallar, frisörsalonger, museer, nöjes- och djurparker slipper krav på visst antal kvadratmeter per person.

Restriktioner som blir kvar:

Bio, teater och konserter med sittande publik inomhus: 300 deltagare tillåts.

Begravningar, vigslar och gudstjänster inomhus med sittande deltagare: Max 300 personer.

Sällskap på högs åtta personer inomhus på restaurang

Minst en meter mellan sällskapen.

Fotbollsmatcher och andra arrangemang med sittande publik utomhus: 3 000 deltagare tillåts.

Demonstrationer och andra arrangemang med stående deltagare utomhus: 600 deltagare tillåts.

Motionslopp och liknande utomhustävlingar: 900 utövare tillåts.

Bröllopsfester och andra privata fester i hyrd lokal: 50 deltagare tillåts.

Andra tillställningar med stående deltagare inomhus: 50 deltagare tillåts.

Källa: Folkhälsomyndigheten och regeringen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons