Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Räntelyft ger klirr i kassan för storbanken

Ekonomi • Publicerad 12 juli 2023
Norska DNB är först ut bland de nordiska storbankerna med rapport efter andra kvartalet. ArkivbildFoto: Larsen, Håkon Mosvold

Den norska storbanken DNB går bättre än väntat i skuggan av det högre ränteläget i inflationschockens spår.

Banken redovisar ett rörelseresultat före skatt på 12,3 miljarder kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med 10,2 miljarder kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Annons

Räntenettot – det banken tjänade på skillnaden på in- och utlåningsräntor – lyfte till 15,2 miljarder kronor, upp från 11,5 miljarder. Provisionsintäkterna steg till 2,8 miljarder, upp från 2,6 miljarder.

Resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade räknat med ett rörelseresultat på 11,8 miljarder norska kronor och ett räntenetto på 15 miljarder för årets andra kvartal, enligt en sammanställning av prognoser gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

DNB är den första nordiska storbanken att presentera resultatet för årets andra kvartal. Nordea och de tre svenska storbankerna – Handelsbanken, SEB och Swedbank – ska presentera sina kvartalsrapporter nästa vecka.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons