Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Räntebesked lyfter nyzeeländsk valuta

Ekonomi • Publicerad 5 oktober 2022
Nya Zeelands centralbankschef Adrian Orr levererar ett oväntat hökaktigt budskap, som lyfter landets nedtryckta valuta. Arkivbild.
Nya Zeelands centralbankschef Adrian Orr levererar ett oväntat hökaktigt budskap, som lyfter landets nedtryckta valuta. Arkivbild.Foto: Nick Perry/AP/TT

Ett oväntat hökaktigt tonläge i ett räntebesked från centralbanken i Nya Zeeland, med chefen Adrian Orr, lyfter landets valuta, den nyzeeländska dollarn.

Det blev som väntat en räntehöjning på 50 punkter (0,50 procentenheter) till 3,50 procent. Marknaden reagerade dock på att centralbanken var så tydlig med att man räknar med fortsatta höjningar.

Annons

Enligt bedömare blir det enligt räntebeskedet en höjning till med 50 punkter redan i november.

– Riskerna är på uppsidan, säger Nick Tuffley, chefekonom på ASB Bank, som efter det senaste räntebeskedet har som prognos att räntan ska upp till 4,25 procent.

Andra bedömare, som ANZ Bank New Zealand räknar med att räntehöjningar fortsätter upp till 4,75 procent.

Med onsdagens räntehöjning har styrräntan i Nya Zeeland höjts med 325 punkter på ett år. Trots det är inflationen i landet på en högsta nivån på över 30 år och enligt centralbanken innebär den svaga nyzeeländska dollarn en risk för att inflationen ska bli ännu högre framöver.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons