Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

KI:s råd inför budgeten: Inga skattesänkningar

Låt bli stora skattesänkningar. Låt i stället Riksbanken sköta jobbet om Sveriges ekonomi fortsätter att hacka närmaste året.
Det är rådet från regeringens egen expertmyndighet inför vårbudgeten som läggs fram på måndag.
Ekonomi • Publicerad 16 april 2023
En stram finansminister Elisabeth Svantesson (M) på budgetpromenad. Arkivbild.
En stram finansminister Elisabeth Svantesson (M) på budgetpromenad. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Albin Kainelainen, generaldirektör Konjunkturinstitutet. Arkivbild.
Albin Kainelainen, generaldirektör Konjunkturinstitutet. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Vårbudgeten tar mest sikte på ändringar för innevarande år, alltså 2023. Och där har de hittills utlovade pengasatsningarna till svenska folket varit ganska magra, jämfört med de många föregående krisbudgetar som lades fram coronapandemins spår.

Men regeringen kan också komma att hinta om vad man vill göra med statens pengar 2024. På agendan står framför allt skattesänkningar och lägre drivmedelspriser, enligt höstens överenskommelse mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna.

Annons

Men låt bli det. Håll i pengarna, inga vidlyftiga satsningar, inflationen är långt ifrån hanterad ännu, varnar statliga Konjunkturinstitutets generaldirektör Albin Kainelainen. Att elda på ekonomin nu hotar bekämpningen av den höga inflationen, då riskerar krisen bli mer utdragen.

– Inga stora reformer av typen generella skattesänkningar eller höjda barnbidrag åt alla, säger han.

Inte för att regeringen och staten inte skulle ha råd.

– Det finns utrymme i statsfinanserna, men det är inte den lämpligaste politiken, säger Albin Kainelainen.

Välriktade åtgärder

Men om det blir en djupare lågkonjunktur senare i år?

– Då är det penningpolitiken som ska stimulera med sänkta räntor i första hand, inte finanspolitiken, säger Kainelainen, förutsatt att inflationen verkligen har gått ner.

Många hushåll har det kämpigt i inflationens spår, och Riksbankens räntepolitik är ett dåligt instrument för att ägna sig åt fördelningspolitik. Men politikerna kan göra särskilda satsningar för att fördela bördorna.

– Välriktade åtgärder är inte särskilt inflationsdrivande, men då ska det handla om enskilda miljarder, snarare än tiotals miljarder, säger Albin Kainelainen.

Regeringen får också gärna ägna sig åt mindre kostnadsslukande långsiktiga åtgärder i kommande budgetar, exempelvis på energiområdet, enligt KI-chefen. Det finns säkert många människor som räknar med mer elstöd framöver, utöver det redan utlovade. Men det är dålig politik, säger han.

– Att hoppa från tuva till tuva är inte bra.

Tveksamt stödja

Annons

En eventuellt stor tillkommande kostnadspost i budgeten för nästa år är statsbidragen till kommunsektorn. 24 miljarder extra har intresseorganisationen SKR sagt behövs nästa år.

Konjunkturinstitutet har tolv miljarder i sin prognos. Enligt Albin Kainelainen spretar behoven väldigt mycket mellan olika kommuner och regioner. Han lyfter det faktum att många kommuner som sålt ut sina fastigheter – trots varningar om det ekonomiskt olämpliga – nu åker på en kostnadssmäll i ökade hyror när inflation och räntor dragit i väg.

– Ska staten gå in och kompensera de kommunerna? Det är ju ganska tveksamt, säger han.

Fakta: Det här vill regeringen och SD

I det så kallade Tidöavtalet, samarbetsavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna, har partierna pekat ut vad de vill göra under mandatperioden.

Här är några större punkter som påverkar statsfinanser och samhällsekonomin:

Breda skattesänkningar på arbetsinkomster och pensioner.

Sänkt skatt på ISK-sparande.

Sänkta drivmedelspriser.

Sänkt skatt för ägare av fåmansbolag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons