Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rädda Barnen: Lägerbarnen har alla möjligheter

Om det är bäst för de hemvändande barnen från IS-lägren att skiljas från sina mammor i Sverige, då må det vara hänt, anser Rädda Barnen.
Extremism • Publicerad 5 september 2021
Barn i det syriska fånglägret al-Hol. Arkivbild.Foto: Baderkhan Ahmad

Enligt medieuppgifter väntas tre kvinnor och deras sex barn landa på Arlanda under det närmaste dygnet.

– Det viktigaste när de väl har kommit till Sverige är att man gör en bedömning enligt LVU så att barnets bästa blir vägledande, och att man gör individuella bedömningar av varje enskilt barn. De och deras mammor kan ha olika förutsättningar, säger Maria Frisk, Rädda Barnens Sverigechef, till TT.

Ska utredas

Annons

Så snart som möjligt förmodas socialtjänsten inleda utredningar enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

För de mammor som misstänks för brott på grund av kopplingar till terrorrörelsen IS rullar det svenska rättsmaskineriet i gång.

– Vi har sagt hela tiden att det är viktigt att barnen kommer hem tillsammans med sina mammor. Men är det sedan så att man bedömer att mammorna inte är lämpliga att ta hand om sina barn just nu, då ska barnen omhändertas om det bedöms vara bäst för barnet, säger Maria Frisk.

Födda i läger

Utan att veta något om barnens åldrar pekar hon på vikten av att ordna med förskola eller skola så fort det bara går:

– Det är så mycket som är nytt för de här barnen och de kan dessutom bära på svåra upplevelser som de kan behöva hjälp med att hantera.

– Vad jag har hört är språknivån varierande i barngruppen. Svenska är väl inte det första språket för de flesta av barnen som ju är födda i lägren.

Ska kunna acklimatiseras

TT: Hur ser du på risken att barnen är skadade av IS-propaganda och indoktrinering?

– Viss sådan risk finns såklart och mer desto äldre barnet är.

Maria Frisk tror trots alla möjliga svårigheter att barnen ska kunna acklimatisera sig väl i det svenska samhället:

– Det är svårt att veta eftersom vi inte har varit med om detta tidigare, att det kommer hit barn på det här sättet. Men de har alla möjligheter om de får rätt stöd.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons