Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Putins hemliga döttrar – nu straffas de av USA

Rysslands president Vladimir Putins nu vuxna döttrar har under hela sina liv omgärdats av stort hemlighetsmakeri, och ännu är förhållandevis lite känt om dem.
Men med USA:s nya sanktioner riktas strålkastarljuset mot de båda kvinnorna.
Ryssland • Publicerad 7 april 2022
Putins ena dotter Katerina Tichonova uppträder med sin danspartner Ivan Klimov på världscupen i akrobatisk rock n' roll-dans i Krakow 2014.Foto: Jakub Dabrowski/Reuters/TT
Rysslands president Vladimir Putin har alltid varit förtegen när det gäller sin familj.Foto: Michail Klimentjev/AP/TT

Enligt den officiella biografin på Kremls webbplats föddes Putins och dåvarande frun Ljudmilas första dotter, Maria, 1985. Kort därefter flyttade familjen till tyska Dresden där Putin tjänstgjorde som KGB-agent. Ett år senare föddes en andra dotter, Katerina. På ett av ytterst få kända fotot av dem syns de som små flickor, med blonda flätor prydda av rosetter, rapporterar AFP.

I sällsynta kommentarer genom åren har Putin avslöjat att hans döttrar fått sin universitetsutbildning i Ryssland, talar flera europeiska språk men fortsatt bor i hemlandet.

Hemlighetsmakeri "av säkerhetsskäl"

Annons

– Att prata om exakt var mina döttrar jobbar och vad de gör – jag har aldrig gjort det och jag kommer inte att göra det nu av många olika skäl, inklusive säkerhetsskäl, sade Putin på en presskonferens 2015, rapporterar The Wall Street Journal, och tillade att han är stolt över dem.

– De lever bara sina liv och gör det med värdighet.

När USA på onsdagen meddelade att döttrarna omfattas av nya sanktioner identifierades de som Katerina Tichonova och Maria Vorontsova. Enligt USA:s finansdepartement arbetar Katerina Tichonova som chef inom techsektorn, med uppgifter som "stödjer den ryska regeringen och försvarsindustrin", medan Maria Vorontsova leder statligt finansierade genforskningsprogram som har fått mångmiljardbelopp från Kreml och "personligen övervakas av Putin".

Ryska medier är mer detaljerade i sina beskrivningar. Enligt dem är Vorontsova endokrinolog och arbetar på ett stort medicinskt forskningsföretag som fokuserar på cancerbehandling, med band till den ryska regeringen. Samma rapporter identifierar Tichonova som en matematiker som leder en vetenskaps- och teknikstiftelse knuten till Rysslands ledande statliga universitet, skriver AFP.

Tichonova ska dessutom vara en professionell akrobatisk rock-dansare, som på videor från internationella tävlingar syns bli slungad upp i luften av sin partner för kullerbyttor och avancerade volter – allt iklädd glittrande, kroppsnära dräkter, enligt AFP.

Spekuleras om fler barn

Under en presskonferens 2019 avböjde Putin att direkt svara på en fråga om hans döttrars växande affärsinflytande och deras band till regeringen. Han erkände faktiskt aldrig heller att Vorontsova och Tichonova var hans barn, utan hänvisade till dem som "kvinnor".

Putin har avslöjat att han har barnbarn, men vill inte säga hur många.

– Jag har barnbarn, jag är glad. De är väldigt duktiga, så söta. Jag tycker verkligen om att umgås med dem, har han sagt enligt AFP.

Det spekuleras även om att Putin har ett eller flera barn med den tidigare gymnasten och parlamentsledamoten Alina Kabaeva. Page Six skriver att paret har fyra barn tillsammans, och att Kabaeva för närvarande befinner sig i Schweiz tillsammans med barnen. Det ryktas dessutom om att Putin har ytterligare en dotter, Elizaveta Krivonogich, tillsammans med Svetlana Krivonogich som Putin enligt spekulationer ska ha haft en affär med under sitt äktenskap. Detta har dock aldrig bekräftats officiellt.

Fakta: USA:s sanktioner

I veckan kom besked om att USA riktar nya sanktioner mot en rad företag och privatpersoner.

Förutom Putins två döttrar riktas åtgärder mot hustrun och dottern till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov samt medlemmar i det ryska säkerhetsrådet, däribland förre presidenten och premiärministern Dmitrij Medvedev och nuvarande premiärministern Michail Misjustin.

Även Rysslands största offentliga och privata finansinstitutioner Sberbank och Alfa Bank straffas – båda blockeras helt i USA.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons