Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Putinkritiskt förband lovar ny "överraskning"

Rysslands frihetslegion (LSR) – som i maj och juni utförde flera attacker i områden i ryska Belgorod för Ukrainas räkning – planerar nya räder, rapporterar The Observer.
– Det kommer att bli ytterligare en överraskning under den närmaste månaden eller så.
Ukraina • Publicerad 9 juli 2023
Ryssland hävdade att angriparna i ryska gränsregionen Belgorod var ukrainska sabotörer. Arkivbild.
Ryssland hävdade att angriparna i ryska gränsregionen Belgorod var ukrainska sabotörer. Arkivbild.Foto: Rysslands försvarsdepartement/AP/TT

Det säger LSR:s befälhavare "Caesar", vars riktiga namn är Maximillian Andronnikov, i en intervju med The Observer.

LSR säger sig ha bildats av och för ryska frivilliga som vill strida för Ukraina i det pågående kriget.

Annons

Enligt Caesar är tanken nu att försöka dra fördelar av den oordning som uppstått i Kreml sedan Wagnerledaren Jevgenij Prigozjins upprorsförsök den 24 juni.

– Det blir vår tredje operation. Efter det kommer det en fjärde och femte. Vi har ambitiösa planer. Vi vill befria hela vårt territorium, säger han.

"Fattar oberoende beslut"

Legionen, som består av några hundra personer, genomförde attacker i maj och i början av juni mot ryska Belgorod, slogs mot den ryska armén och tog tio ryska soldater till fånga. Två av legionens soldater ska ha dött, hävdar Caesar.

Attackerna utfördes tillsammans med ett annat frivilligförband, Ryska frivilligkåren (RDK).

Caesar erkänner att hans förband inte kan fungera utan den ukrainska militärens hjälp – men säger att de väl på ryskt territorium fattar sina egna oberoende beslut.

Högerextrema kopplingar

LSR och RDK har anklagats för att ha kopplingar till högerextrema organisationer. RDK bildades av ryska uttalade nynazister och säger sig också stå på Ukrainas sida.

Caesar, före detta friskvårdstränare från Sotji och S:t Petersburg, var tidigare medlem i Ryska imperiska rörelsen, en ultranationalistisk grupp som är offentlig motståndare till Putin, men som också har ställt upp med ryssvänliga krigare sedan 2014.

Ryska åklagare har anklagat Caesar för förräderi mot fosterlandet. Själv kallar han sig för en "konstitutionell monarkist" – och hävdar att legionens medlemmar har såväl vänster- som högerorienterade åsikter, säger han till tidningen.

– Vi är en prototyp av ett framtida ryskt samhälle. Det finns olika perspektiv, säger han och säger att legionen "kämpar och dör" för både Ukrainas och Rysslands framtid.

Fakta: Händelserna vid Rysslands och Ukrainas gräns

Två grupper, Rysslands frihetslegion (LSR) och Ryska frivilligkåren (RDK), tog på sig ansvaret för intrången över den ryska gränsen som inträffade i maj och i början av juni i år.

Intrången inträffade i den ryska gränsregionen Belgorod.

Enligt ryska uppgifter skadades flera civila och invånare i byar nära gränsen evakuerades.

Ukraina har distanserat sig från de ryska grupperna och säger att dessa opererar på eget bevåg i Ryssland.

I officiella ryska uttalanden utpekades angriparna som ukrainska sabotörer och det nämndes inte att det handlade om ryssar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons