Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Putin: Vi gör allting rätt

Ukraina rapporterar om stora framgångar och återerövrande av hundratals bosättningar. Men Vladimir Putin säger sig inte vara oroad över sitt lands invasion.
Ryssland/Ukraina • Publicerad 14 oktober 2022
Rysslands president Vladimir Putin i Astana, Kazakstan.
Rysslands president Vladimir Putin i Astana, Kazakstan.Foto: Ramil Sitdikov/AP/TT

Trots att det gått nästan åtta månader sedan ryska styrkor invaderade Ukraina säger sig Rysslands president Vladimir Putin se positivt på utvecklingen.

– Det som sker nu är inte trevligt. Men samtidigt, hade vi inte (gått till attack i februari) så hade vi varit i samma sits som nu, bara med ännu sämre läge för oss. Så vi gör allting rätt.

Annons

Hans kommentarer kommer på en pressträff efter ett toppmöte i Kazakstan mellan ledare för stater som tidigare ingick i Sovjetunionen.

Uttryckt oro

Putin medger att de övriga länderna uttryckt oro över situationen, men bedyrar att Rysslands relationer med övriga länder inte ska påverkas.

Han säger även att de senaste dagarnas attacker mot Kiev och dess närområde "för tillfället" inte kommer att fortsätta, eftersom de "inte är nödvändiga".

– Det finns ingen anledning för fler massiva attacker. Det finns andra insatser. Just nu. Och sedan kommer saker att klarna, säger han.

– Vi har inte gett oss själva uppgiften att förstöra Ukraina, fortsätter han.

Ingen ytterligare mobilisering

Presidenten uppger också att den mobilisering han aviserade för en knapp månad sedan snart har nått sitt mål. Enligt Putin har 222 000 reservister mobiliserats på drygt tre veckor, och målet om 300 000 kommer att ha uppnåtts de närmaste 14 dagarna.

– Inget ytterligare är planerat. Jag kan inte se att det finns ytterligare behov inom överskådlig framtid.

16 000 av de inkallade befinner sig enligt Putin på marken i Ukraina.

Mobiliseringen möttes av stort missnöje i Ryssland, där en mycket stor del av samtliga män under 65 år är reservister. Tiotusentals uppges ha flytt landet efter Putins besked den 21 september.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons