Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Putin: Vi är redo att pumpa på i Nord Stream

Ryssland är redo att återuppta gasleveranserna till Tyskland via det rör i Nord Stream 2 som fortfarande fungerar. Det säger president Vladimir Putin i ett tal i Moskva enligt nyhetsbyråer.
Ryssland • Publicerad 12 oktober 2022
Vladimir Putin. Bild från häromdagen.Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik/AP/TT

– Ryssland är redo att börja leverera. Bollen ligger hos EU. Om de vill kan kranarna bara skruvas på, sade Putin när han talade under ett energiforum i Moskva.

Ingen rysk gas har tidigare skickats till Europa i Nord Stream 2 eftersom Tyskland såg till att leveranserna inte fick inledas strax innan Ryssland inledde kriget mot Ukraina den 24 februari.

Annons

Större delen av kapaciteten i de två Nord Stream-ledningarna på Östersjöns botten är utslagen efter explosioner nyligen. Flera staters myndigheter, däribland Sveriges, har dragit slutsatsen att det var sabotage.

Mångas misstankar riktas mot Ryssland. Men Putin kallar händelserna internationell terrorism.

– Sabotaget mot Nord Stream 1 och 2 är internationell terrorism vars mål är att underminera hela kontinentens energisäkerhet genom att blockera tillgången till billig energi, säger Vladimir Putin.

Enligt Putin kan ledningarna repareras, och Ryssland är under tiden är berett att leverera fossilgas via det återstående röret i Nord Stream 2.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons