Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Putin väntas utropa seger – oavsett resultat

Det har knappast gått som det var tänkt. Men om bara en månad behöver Rysslands president Vladimir Putin visa upp något som kan kallas framgång.
Ukrainakriget • Publicerad 10 april 2022
Rysslands president Vladimir Putin håller tal vid fjolårets segerparad i Moskva den 9 maj. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin håller tal vid fjolårets segerparad i Moskva den 9 maj. Arkivbild.Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT
Ryska stridsvagnar visas upp på den årliga segerparaden på Röda Torget i Moskva. Arkivbild.
Ryska stridsvagnar visas upp på den årliga segerparaden på Röda Torget i Moskva. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Den 9 maj firar Ryssland den 77:e årsdagen av segern i andra världskriget, en händelse som präglat landet under hela efterkrigstiden.

– Det är utan jämförelse den viktigaste händelsen i rysk historia. Hela kriget, retoriken med "avnazifieringen" av Ukraina, är ett försök att spela på legitimiteten från andra världskriget, säger Rysslandsexperten Oscar Jonsson till TT.

Annons

Stora parader med dekorerade militärer, uppvisning av hela vapenarsenalen på Röda torget, och pompa och ståt inför den ryska statsledningen. Putin kommer i samband med det att vilja visa upp framgångar i kriget mot Ukraina.

Utmattad

Frågan är om han kommer att ha några sådana, på riktigt, och inte bara med ord och lögner inför ett hemmafolk som inte har alla fakta på bordet.

Putin skulle om Ryssland lyckas avancera i öst kunna peka på det som en seger inför det egna folket till den 9 maj, säger Oscar Jonsson.

– Han kommer att försöka utropa vinst, oavsett, men det är långt ifrån den vinst som man försökte sig på.

Oscar Jonsson beskriver den ryska krigsmakten som utmattad. Frågan är hur mycket anfallskraft som finns kvar i de ryska styrkorna?

– Nu försöker man skrapa ihop det sista man har kvar, kort om mobilisering, för en större kraftsamling i östra Ukraina.

Men hur det än går, det kommer att vara stora firanden 9 maj. Putin kommer att göra det politiskt till en prokrigisk händelse, tror Jonsson.

Inte sluta för det

– Det är ett väldigt viktigt datum, men inte avgörande. Om Ryssland hade varit överlägset och kunnat styrt kriget dit man ville, då kanske den 9 maj hade varit viktigare. Det har man inte varit i närheten av, nu gör man allt man kan för att få ihop något som kan säljas som en vinst, säger Jonsson.

Datumet är nog ändå mer av symbolisk karaktär. Det är militära realiteter som styr:

– Är man då mitt uppe i en offensiv som går bra kommer man inte sluta den 9 maj för det. Och går det dåligt kommer man inte sluta då heller. Det är en viktig händelse, men det är inte den som kommer att vara avgörande, säger Oscar Jonsson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons